Așa cum a promis în cadrul ședinței săptămânale a Executivului, ministrul sănătății, Florian Bodog, a venit cu o serie de propuneri pentru debirocratizarea sistemului medical, redate într-un document publicat recent pe site-ul ministerului. În afară de obținerea online a certificatului de concediu medical, din document reiese că cei de la minister sunt preocupați și de chestiunea concediilor și indemnizațiilor medicale de care pot beneficia părinții cu copii bolnavi. Totuși, aceste propuneri vor trebui aprobate, sub forma unuia sau a mai multor acte normative, de către Executiv și publicate în Monitorul Oficial, pentru a se putea aplica.
Actualmente, potrivit OUG nr. 158/2005, angajații au dreptul la un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, respectiv de până la 18 ani, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente. De acest concediu poate beneficia oricare dintre cei doi părinți, îndeplinirea stagiului de cotizare de o lună fiind esențială.
În primul rând, cei de la minister intenționează să crească limita de vârstă a copilului bolnav pentru care se pot obține aceste beneficii de către părinți. Astfel, pentru următoarele afecțiuni grave, limita de vârstă s-ar majora de la șapte la 16 ani:
- unele boli rare;
- afecțiuni oncologice;
- afecțiuni hemato-oncologice;
- malformații congenitale;
- HIV/SIDA;
- unele afecțiuni neurologice.
Așa cum se arată în document, nu va avea importanță unde se tratează copilul - în țară sau în străinătate. Ca termen de adoptare a acestor modificări, în document e precizat ultimul trimestru al acestui an, ceea ce înseamnă că schimbările ar putea intra în vigoare chiar până în luna decembrie a acestui an.
În al doilea rând, tot pentru sfârșitul acestui an se propune și îmbunătățirea accesului la acordarea certificatelor de concedii medicale în cazul în care părintele merge cu copilul în străinătate la tratament medical. Concret, se vor face următoarele schimbări:
- certificatul medical va putea fi eliberat și soțului/soției/rudelor de gradul I sau unei alte persoane împuternicite în acest sens; documentele vor putea fi trimise medicului care oferă certificatul de concediu medical și electronic, iar medicul, la rândul său, va putea trimite electronic angajatorului certificatul de concediu medical;
- se va elimina avizul direcției sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care însoțesc copilul bolnav în străinătate;
- dacă serviciile medicale din străinătate se întind pe mai mult de două luni, medicul curant va putea acorda certificatele de concediu medical și lunar, astfel încât asiguratul să beneficieze de indemnizația de concediu în fiecare lună.
În timpul acestui tip de concediu beneficiarul poate obține și o indemnizație al cărei cuantum brut lunar este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Indemnizația aferentă concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este acordată în baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie și a certificatului pentru persoanele cu handicap emis în temeiul legii. Despre toate concediile medicale de care pot beneficia angajații din România, aici.
Atenție! Propunerile din documentul publicat de Ministerul Sănătății NU se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, ele trebuie să se regăsească într-un act normativ, să fie puse în dezbatere publică, adoptate de Executiv și publicate în Monitorul Oficial.