Articol scris de Richard Hoffmann, partener Ecovis, Beijing, China
Începând din 2010, economia Chinei a stagnat. În 2013, pentru a schimba situația, China a început să testeze o nouă politică economică în așa-numita zonă pilot de comerț liber din Shanghai (SPFTZ). Patru ani mai târziu, economia a început să-și revină, în parte datorită SPFTZ. Această zonă contravine regulilor impuse: în locul limitării investițiilor străine pe o listă scurtă de sectoare aprobate, comerțul exterior este restricționat sau interzis pe o listă foarte lungă („lista negativă”) a industriilor protejate. În fiecare an, lista respectivă este redusă.
Însă anul acesta, printr-o mișcare îndrăzneață, China își extinde politica experimentală la nivel național. Această nouă politică economică dublează volumul de piață disponibil pentru străini. Investițiile de risc pot funcționa acum aproape fără restricții în peste 20 de noi teritorii și zone, împreună cu aproximativ 51,11% din PIB-ul Chinei (produsul intern brut). Aceasta reprezintă o creștere de 5,725 miliarde de dolari, sau cu puțin peste 7% din piața mondială.
Începând cu data de 28 iulie 2017, aceste schimbări au loc și în restul Chinei. Atâta timp cât afacerea dumneavoastră potențială nu se află pe lista guvernului cu cele 63 de articole, aveți libertate de mișcare. Dacă afacerea dumneavoastră figurează pe lista respectivă, atunci ar putea fi restricționată sau interzisă în mod direct, potrivit lui Richard Hoffmann, expertul nostru Ecovis din China.
În plus, aproximativ 30 de industrii interzise anterior au fost deschise către investițiile străine. Acestea includ:
- Servicii: Transport de călători pe autostradă, logistica transportului maritim, proiectele de conservare a apei și unele ramuri de producție de mașini agricole la scară largă;
- Producție: automobile electronice, motociclete, baterii pentru autoturisme electrice, sateliți și încărcături de rachete, echipamente marine, utilaje de transport feroviar, biocarburanți lichizi și prelucrarea uleiurilor și grăsimilor comestibile din soia, arahide, rapiță etc.
- Industria minieră: explorarea și dezvoltarea resurselor neconvenționale de petrol și gaze, exploatarea metalelor prețioase, rafinarea și topirea metalelor rare și extracția și prelucrarea minereului de litiu.
Accentul este pus în mod clar pe energia alternativă și pe soluțiile de mobilitate electronică. Aceasta este o veste excelentă pentru Norvegia, care este lider mondial în utilizarea vehiculelor electrice (EV) pe cap de locuitor, dar reprezintă o veste mai degrabă proastă pentru Tesla, a cărei inițiativă de reducere a costurilor bateriilor a demarat abia anul trecut. Creșterea în sectorul metalelor rare și prețioase, cu un accent deosebit pe minereul de litiu, va sprijini, de asemenea, tendința de orientare spre producția de tip EV.
S-au produs și unele adaosuri și la categoria încurajată, incluzând dispozitivele pentru realitatea virtuală și realitatea augmentată, construcția stațiilor de alimentare cu hidrogen și producerea echipamentelor de tipărire 3D. Între timp, companiilor străine li s-a interzis să demareze afaceri în domeniul fotografiilor aeriene și al publicării de cărți. Pe scurt, investițiile străine în energiile alternative, mobilitate electronică și minerit sunt pe cale să experimenteze o adevărată mișcare de renaștere în China.
Comentarii articol (0)