Persoanele juridice plătitoare de TVA care prestează servicii sau livrează bunuri taxabile, în România, și înregistrează anumite debite la plata TVA sau se află în insolvență, sunt obligate să aplice sistemul split TVA.
Astfel, firmelor plătitoare de TVA le-a fost deschis, la trezorerie și/sau la bănci, un cont separat de TVA, diferit de contul curent, din care nu pot fi retrase sume cash de bani - detalii despre deschiderea conturilor de TVA sunt aici.
Ordonanța Guvernului nr. 23/2017, actul normativ care reglementeză noul mecanism de TVA, enumeră și faptele ce sunt considerate contravenții și pentru care contribuabilii sunt pasibili să încaseze amenzi.
Potrivit noilor dispoziții, firmele care încasează sume de bani în numerar sau prin card de la persoane fizice sau alte companii sunt obligate să depună TVA aferentă sumelor încasate într-un anumit termen. În acest interval, beneficiarii pot corecta, fără sancțiuni, eventuale plăți TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii efectuate în alt cont decât acela de TVA al furnizorului.
După expirarea termenului amintit însă, se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi din suma plătită eronat, începând cu ziua plății greșite și până în ziua corectării, dar nu mai mult de 30 de zile.
În ceea ce privește nevirarea sumelor reprezentând TVA din contul curent al titularului în contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorată furnizorului din alt cont decât contul de TVA, după expirarea termenului de 30 de zile se va aplica o amendă de 10% din suma reprezentând TVA.
Totodată, firmele plătitoare de TVA vor avea obligația de a comunica tuturor furnizorilor și clienților codul propriu de TVA. În caz contrar, OG nr. 23/2017 prevede amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.
Notă: Toate articolele pe care le-am scris pe marginea split TVA sunt aici.