De la 1 ianuarie 2018, sistemul plății defalcate a TVA trebuie utilizat obligatoriu de firmele ce înregistrează anumite datorii la plata TVA și cele în insolvență, celelalte companii cu cod de TVA având posibilitatea de a opta pentru aplicarea mecanismului.
Ordonanța Guvernului nr. 23/2017, cea care a introdus sistemul split TVA în legislația națională, stabilește și cum va fi determinat TVA care se plătește în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, în cazul plății parțiale a contravalorii livrării de bunuri ori a prestării de servicii, precum și în cazul plății unui avans.
Concret, dacă se efectuează plăți parțiale sau plăți de avans, fiecare sumă achitată se va considera ca având inclusă și TVA, iar pentru aceasta se va aplica metoda sutei mărite pentru determinarea TVA de achitat separat, respectiv 19 x 100/119, în cazul cotei standard, şi 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, în cazul cotelor reduse, după caz.
Totodată, dacă vor fi efectuate plăți parțiale aferente unor operațiuni taxabile, dar cu cotă diferită de TVA, prioritate va avea regimul normal de taxare în ordinea descrescătoare a cotelor, iar TVA astfel determinată se va plăti în contul de TVA al furnizorului/prestatorului.
Potrivit OG nr. 23/2017, de la aplicarea sistemului TVA vor fi exceptate plățile efectuate cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de debit sau credit. Aveți detalii aici.