avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Probleme TVA - prestari servicii
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Probleme TVA - prestari servicii

Buna ziua,

sunt prestator de servicii (foto). Pentru toate contractele semnate, incasez avans (30%) la semnare, urmand ca serviciul sa fie prestat la o data ulterioara stabilita. Pentru anul 2016 am deja destul de multe contracte semnate, la care am emis (si incasat) facturile de avans. Odata cu trecerea la cota TVA de 20% de la 1 ianuarie, inteleg ca ar trebui sa stornez aceste facturi cu TVA 24% si sa le reemit (avand in vedere ca inca nu am prestat serviciile respective). Intrebarea mea este cum procedez cu celealte facturi (pentru restul de 70%), avand in vedere ca in contract am trecuta suma finala, inclusiv TVA (fara a preciza valoarea TVA). De exemplu sa zicem ca am un contract pentru data de 1 februarie 2016 in valoare de 100 de lei (cu TVA inclus), din care am incasat cu factura de avans 30% (adica 30 de lei). Factura pe care o voi emite pe 1 februarie ar trebui sa fie de 70 lei (inclusiv TVA), conform contractului? Sau de 67,74 lei, ca sa reflecte diferenta de cota de TVA (dar in acest caz nu se mai respecta prevederile contractuale, care zic ca suma finala cu tot cu TVA trebuie sa fie 100 lei)?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:16, 18 Decembrie 2015
In Normele la Codul fiscal de acum se precizeaza:

ART. 140

23. (1) Taxa se determină prin aplicarea cotei standard sau a cotelor reduse asupra bazei de impozitare determinate potrivit legii.

(2) Se aplică procedeul sutei mărite pentru determinarea sumei taxei, respectiv 24 x 100/124 în cazul cotei standard şi 9 x 100/109 sau 5 x 100/105 în cazul cotelor reduse, atunci când preţul de vânzare include şi taxa. De regulă, preţul include taxa în cazul livrărilor de bunuri şi/sau prestărilor de servicii direct către populaţie, pentru care nu este necesară emiterea unei facturi potrivit art. 155 alin. (9) din Codul fiscal, precum şi în orice situaţie în care prin natura operaţiunii sau conform prevederilor contractuale preţul include şi taxa.


Probabil asa va fi si dupa 01.01.2016 (cand vom avea normele noi). Aplicati procedeul sutei mărite astfel incat sa incasati 100 lei cum ati prevazut in contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare masina - tva se schimba viorel2rusu viorel2rusu Buna, Am urmatorul caz, sunt in cursul achizitionarii unei masini noi de 19.000 EUR cu TVA inclus. Am platit un avans de 2.000 EUR, urmand ca in luna ... (vezi toată discuția)
Onorariu avocat Veronica81 Veronica81 In contractul de asistenta juridica pe care l-am semnat cu dl avocat sunt mentionate 2 onorarii, astfel: onorariu fix 100 lei+TVA si un onorariu de succes ... (vezi toată discuția)
Garantie de buna executie elena.esanu elena.esanu Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Precizez ca aplic SPLIT TVA. Emit facturi catre client pentru servicii de proiectare, facturi pe care ... (vezi toată discuția)