Introducerea obligatorie a sistemului de split TVA pentru anumite categorii de beneficiari generează mari probleme de lichiditate companiilor. Acest lucru se datorează faptului că tranzacțiile operate între două întreprinderi care aplică acest sistem trebuie să evidențieze separat contravaloarea TVA-ului și să asigure repartizarea acestei sume într-un cont special, în care tranzacțiile sunt strict limitate.
Mai mult, plățile parțiale efectuate de către un client pentru serviciile sau produsele comandate alimenetează, în primul rând, conturile de TVA, permițând statului să își încaseze la timp TVA-ul datorat de către companii, cu riscul de a provoca mari pierderi de lichiditate acestora.
Spre exemplu, în cazul unei plăți parțiale a contravalorii bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiecare plată se consideră că include și TVA aferentă care se determină aplicând procedeul sutei mărite pentru cota de TVA aplicată. Astfel, în cazul cotei de TVA standard, procedeul sutei mărite presupune determinarea TVA aplicând formula 19 x 100/119. În cazul celorlalte două cote de TVA de 5% și 9% se aplică formulele 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, după caz.
Pentru a exemplifica cele menționate anterior, vom presupune că o factură de 1.190 de lei ( cu TVA de 19% inclus) este plătită parțial. Astfel, prima plată efectuată este de 500 de lei, de asemenea cu TVA inclus.
Prin urmare, extrăgând TVA-ul din valoarea plății efectuate, rezultă că baza reprezintă 420,17 lei. TVA-ul aferent este determinat aplicând formula 19 x 100/119 la această valoare. Astfel, suma de 79,83 de lei reprezintă TVA aferent, această sumă fiind direcționată în contul de TVA al companiei.
Atunci când pe o factură sunt prevăzute operațiuni supuse mai multor cote de TVA, beneficiarii sunt obligați să aloce sumele plătite cu prioritate pentru operațiunile supuse regimului normal de taxare , în ordinea descrescătoare a cotelor. TVA astfel determinată se plătește în contul de TVA al furnizorului.
În cazul aceleiași plăți menționate anterior, respectiv de 1.000 de lei, vom prepune că cele două cote de TVA se vor aplica astfel:
- 800 de lei din factură vor avea un TVA aferent de 19%, ceea ce reprezintă 152 de lei;
- 200 de lei din factură vor avea un TVA aferent de 9%, ceea ce reprezintă 18 lei.
Astfel, suma totală plătită (inclusiv TVA-ul aferent) va fi de 1.170 de lei.
În cazul în care această factură se va plăti parțial cu o valoare de 500 de lei, TVA-ul inclus nu va fi stabilit proporțional cu ponderea celor două produse sau servicii facturate cu cote diferite de TVA, ci se va calcula TVA-ul rezultat din cota mai mare.
Astfel, la fel ca și în primul exemplu, TVA-ul aferent acestei plăți va reprezenta 79,83 de lei, calculată prin aplicarea cotei de 19% la bază (420,17 lei).
În cazul în care cele două cote de TVA s-ar fi aplicat diferențiat chiar și pentru prima plată de 500 de lei, am fi avut:
- o valoare de 406,84 de lei va include TVA de 19%, respectiv 64,96 de lei;
- o valoare de 93,16 de lei va include TVA de 9%, respectiv 7,69 de lei.
În acest exemplu, TVA-ul aferent plății de 500 de lei reprezintă 72,65 de lei.
Diferența dintre cele două metode de calcul este de 79,83 de lei - 72,65 de lei, respectiv 7,18 lei, bani pe care contribuabilul îi va avea blocați suplimentar în contul de TVA.
Prin urmare, aplicarea sistemului de split TVA asigură alimentarea cu precădere a conturilor de TVA, în detrimentul persoanelor impozabile, care vor fi afectate, în acest fel, de reducerea lichidității.