În forma în vigoare de la 1 ianuarie 2018, sistemul split TVA este obligatoriu pentru firmele în insolvență și cele care înregistrează datorii la plata TVA.
Astfel, pentru toate facturile plătite către operatorii economici înregistrați în sistem este obligatorie plata defalcată a TVA în contul de TVA al contribuabililor, cu două excepții:
- plățile în numerar;
- plățile cu cardul sau cu substitute de numerar.
Astfel, atunci când un client îți plătește cu un card, fie el de debit sau credit, ești obligat ca în maximum 30 de zile de la momentul în care ai încasat banii să depui TVA aferentă sumelor încasate în contul propriu de TVA, cont deschis la Trezorerie și/sau la bancă, așa cum am explicat aici.
De altfel, acest aspect a fost confirmat, la solicitarea redacției noastre, și de către un specialist: "Încasările făcute prin intermediul cardului se vor face în contul curent, atât pentru valoarea bazei, cât și pentru TVA aferentă. Cei care încasează astfel prețul bunurilor/serviciilor, inclusiv TVA, au obligația de a vira suma de TVA aferentă din contul curent, în contul de TVA", ne-a spus Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax.
Situația este aceeași și în cazul plăților cu substitute de numerar, acolo unde intră cecurile de călătorie, cecurile personale, cărţile de credit, cărţile de debit sau cecurile aferente cărţilor de credit.
De altfel, în cazul în care termenul de livrare nu este respectat, sunt prevăzute și sancțiuni, după cum urmează:
- penalitate de 0.06% pe zi din suma nevirată, începând din ziua în care trebuiau depuse sumele, dar nu mai mult de 30 de zile de la data la care a intervenit obligația de virare;
- amendă egală cu 10% din suma nevirată dacă trec mai mult de 30 de zile fără ca sumele să fie depuse în contul de TVA al titularului.