Sistemul split TVA, ce trebuie aplicat obligatoriu de către firmele cu datorii la plata TVA și cele aflate în insolvență, presupune ca o firmă cumpărătoare, înregistrată în scopuri de TVA, să facă două plăți pentru fiecare factură emisă de un furnizor ce aplică sistemul plății defalcate, după cum urmează:
- una în contul curent, reprezentând valoarea produselor/serviciilor;
- una în contul de TVA, reprezentând valoarea TVA pentru produsele/serviciile în cauză.
Totuși, sistemul plății defalcate a TVA nu se aplică în cazul plăților efectuate cu numerar sau prin carduri de debit/credit și substitute de numerar, așa cum am explicat și aici. În aceste situații, firmele care încasează banii au obligația ca în maximum 30 de zile lucrătoare să depună TVA aferentă sumelor încasate în contul propriu de TVA.
Practic, în termenul amintit va fi depusă în contul de TVA diferența de bani rezultată din TVA aferentă încasărilor în numerar și TVA aferentă plăților în numerar efectuate într-o zi.
În plus, în același termen trebuie depus în contul propriu de TVA și TVA-ul încasat de la persoane ce nu au obligația aplicării sistemului split TVA, așa cum sunt persoanele fizice obișnuite.
În cazul în care termenul nu va fi respectat, sunt prevăzute și sancțiuni, după cum urmează:
- penalitate de 0.06% pe zi din suma nevirată, începând din ziua în care trebuiau depuse sumele, dar nu mai mult de 30 de zile de la data la care a intervenit obligația de virare;
- amendă egală cu 10% din suma nevirată dacă trec mai mult de 30 de zile fără ca sumele să fie depuse în contul de TVA al titularului.