Conform Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, companiile care vor aplica începând cu data de 1 octombrie în mod voluntar sistemul split TVA vor putea beneficia, în anumite condiții, de o serie de înlesniri fiscale.
Nu toate firmele vor aplica plata defalcată a TVA-ului în cele trei luni în care aceasta va fi opțională, astfel că, până la începutul anului viitor, va deveni din ce în ce mai frecventă situația în care o firmă care aplică noul sistem va cumpăra sau va vinde bunuri sau servicii de la o firmă ce nu aplică încă split TVA.
Începând cu 1 octombrie, persoanele înregistrate în scopuri de TVA care vor dori să aplice voluntar noul sistem trebuie să își deschidă la bănci unul sau mai multe conturi special dedicate tranzacțiilor cu TVA.
Persoanele înregistrate în scopuri de TVA care nu doresc să aplice mai devreme de 1 ianuarie 2018 sistemul de split TVA își vor desfășura toate tranzacțiile la fel ca și până în prezent, prin intermediul contului bancar curent.
Atunci când are loc o tranzacție comercială între o persoană care aplică split TVA și una care nu a trecut voluntar la nou sistem, doar prima va fi afectată de noile prevederi. Astfel, TVA-ul încasat în alte conturi de la persoanele care nu au obligația să achite în contul de TVA trebuie virat în contul de TVA în termen de șapte zile lucratoare, conform articolului 22, aliniatul 5 din OG 23/2017.
Exemple practice
Pentru a exemplifica mai bine aceste prevederi, vom prezenta în cele ce urmează două situații ce se vor întâlni în practică:
1. Un furnizor aplică split TVA și vinde bunuri unei firme care încă nu a implementat noul sistem
Prin trecerea la plata defalcată a TVA, furnizorul este obligat să își deschidă un cont special pentru TVA și să-l comunice, prin intermediul facturii, cumpărătorului.
Totuși, întrucât cumpărătorul nu aplică la rândul său split TVA, el poate alege să achite contravaloarea facturii prin două tranzacții:
- va achita contravaloarea bunului (baza impozabilă) în contul curent al furnizorului;
- va achita contravaloarea TVA-ului într-un cont bancar special.
De asemenea, cumpărătorul poate alege să achite în contul curent al furnizorului întreaga sumă. În acest caz, furnizorul este obligat, așa cum am arătat mai sus, să vireze TVA-ul încasat în contul de TVA în termen de șapte zile lucrătoare.
2. Un furnizor care nu aplică split TVA vinde bunuri unei firme care a implementat noul sistem
Atunci când furnizorul nu aplică sistemul de plată defalcată a TVA-ului, el va emite o factură pe care va menționa doar contul curent. În acest caz, partenerul său, întrucât aplică split TVA, va face două plăți:
- va achita din contul său curent contravaloarea bunului (baza impozabilă) în contul curent al furnizorului;
- va achita din contul său de TVA contravaloarea TVA-ului în contul curent al furnizorului.
După cum arată și Viboal FindEx, companie specializată în fiscalitate, prețuri de transfer și litigii fiscale, atunci când plata este efectuată în numerar, cărți de credit / debit sau alte substitute de numerar, persoana care încasează banii și aplică sistemul split TVA trebuie făcută zilnic evidența TVA încasat în numerar MINUS TVA plătit în numerar și diferența se depune la bancă în termen de șapte zile lucratoare.
Dacă nu se respectă termenul de virare a TVA încasat în numerar, sancțiunile prevăzute de OG nr. 23/2017 sunt:
- dacă se corectează în maxim 30 de zile de la data la care trebuiau virate sumele, se aplică o penalitate de 0.06% pe zi din valoarea rezultată;
- dacă se corectează după 30 de zile de la data la care trebuiau virate sumele, se aplică o penalitate de 10% din din valoarea rezultată.
Comentarii articol (0)