Plata defalcată a TVA-ului a devenit obligatorie începând cu acest an în cazul contribuabililor aflați în stare de insolvență sau a celor care înregistrează restanțe la plata TVA peste anumite praguri, conform Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, aprobată cu modificări majore prin Legea nr. 275/2017.
Totodată, contribuabilii care aplică sistemul în mod voluntar pot beneficia de o reducere de 5% a impozitului pe venituri sau pe profit pentru întreaga perioadă în care aplică sistemul. Totuși, prin implementarea sistemului de split TVA, contribuabilii vor avea de respectat obligațiile menționate în actul normativ amintit în paragraful anterior, ceea ce ar putea duce, în cazul unor operațiuni greșite, la aplicarea unor amenzi și penalități.
Pro: Firmele primesc facilități fiscale
Ordonanța pentru split TVA prevede acordarea unor facilități fiscale persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA care vor aplica sistemul în mod voluntar. Așa după cum am menționat și mai sus, este vorba de acordarea unei reduceri cu 5% a impozitului pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor pentru întreaga perioadă în care contribuabilul aplică sistemul în mod voluntar.
Scopul acordării acestor facilități fiscale este acela de a încuraja un număr cât mai mare de contribuabili să aplice sistemul în mod voluntar.
Contra: Firmele care aplică eronat sistemul riscă penalități
După implementarea voluntară a sistemului de plată defalcată a TVA, contribuabilii trebuie să asigure plata diferențiată a TVA-ului pentru tranzacțiile desfășurate cu clienții, furnizorii, dar și în relația cu statul.
După înscrierea companiilor în registrul contribuabililor ce aplică sistemul split TVA, tranzacțiile privind încasarea și plata bunurilor și serviciilor se vor desfășura prin intermediul a două conturi bancare:
- prin intermediul contului curent se vor asigura tranzacțiile privind plata sau încasarea valorii de bază din factură;
- prin intermediul contului de TVA se vor realiza tranzacțiile privind plata și încasarea valorii aferente TVA-ului.
În cazul în care contribuabilii nu aplică întocmai prevederile privind plata defalcată a TVA conform prevederilor OG nr. 23/2017, Fiscul va aplica penalități.
Astfel, plata TVA către furnizori în alt cont decât cel special de TVA al acestora, atrage o penalitate de 0,06% / zi din suma plătită eronat, dacă nu se efectuează corecția plății în termen de șapte zile. Pe de altă parte, dacă eroarea nu este corectată în 30 de zile, contribuabilul va primi o penalitate de 10% din suma plătită eronat.
Banii încasați în contul de TVA pot fi utilizați doar pentru plata TVA către furnizori sau către stat. Prin urmare, sumele din contul special de TVA nu pot avea orice destinație, fiind prevăzut acordul expres al Fiscului pentru tranferul unor sume din acest cont în cel curent.
Astfel, utilizarea sumelor existente în contul de TVA în alte scopuri decât cele permise de OG nr. 23/2003 și dacă nu se reîntregește suma debitată în mod eronat în termen de 30 de zile se sancționează cu amendă contravenționala în procent de 50% din suma folosită incorect.
Concluzie
Prin urmare, oricât de tentante par facilitățile fiscale oferite de către Fisc în scopul implementării voluntare a sistemului de split TVA, contribuabilii trebuie să ia în calcul și birocrația suplimentară cu care se vor confrunta, dar și costurile inițiale pe care le vor confrunta pentru a adapta sistemul informatic noilor cerințe. De asemenea, plata defalcată a TVA-ului implică instruirea personalului contabil și creșterea costurilor bancare. În plus, înregistrările contabile eronate atrag penalități importante.
Comentarii articol (1)