Opțional în perioada octombrie - decembrie 2017, dar obligatoriu din 2018, fiecare firmă plătitoare de TVA va avea un cont separat de TVA, diferit de contul curent.
În ceea ce le privește pe firmele neplătitoare de TVA, acestea nu vor avea un astfel de cont special pentru plata și încasarea TVA, dar vor avea, la rândul lor, obligația de a face, pentru fiecare factură emisă de un furnizor înregistrat în scopuri de TVA, câte două plăți, astfel:
- una în contul curent, reprezentând valoarea produselor/serviciilor;
- una în contul de TVA, reprezentând valoarea TVA pentru produsele/serviciile în cauză.
"Neplătitorii de TVA nu vor avea un cont de TVA, dar vor face plata defalcată a achizițiilor de bunuri și servicii efectuate de la funizori înregistrați în scopuri de TVA - către conturile curente, respectiv de TVA ale furnizorului", ne-a confirmat Costin Manta, senior manager în Departamentul de asistență fiscală și juridică al EY România.
Totodată, specialistul contactat ne-a spus și în ce moment relația dintre un plătitor și un neplătitor de TVA s-ar putea complica. Mai exact, acesta a dat exemplul beneficiarilor stabiliți în afara României, care nu vor fi familiarizați cu sistemul split TVA, motiv pentru care vor trebui înștiințați în acest fel de partenerii din România, care le vor comunica propriile conturi de TVA.
"Acești beneficiari (din afara granițelor țării - n. red.) sunt de asemenea obligați să facă plata defalcată a TVA din contul curent propriu către conturile curente, respectiv de TVA ale furnizorului. În caz contrar, contravenția poate ajunge până la 50% din suma TVA plătită eronat", a atenționat Costin Manta.
Notă: Plata eronată a TVA-ului va atrage sancțiuni aplicabile gradual, așa cum am explicat aici.