Sistemul plății defalcate a TVA, cunoscut mai bine ca split TVA, va fi aplicat obligatoriu, de la 1 ianuarie 2018, de toate firmele plătitoare de TVA.
În acest context, am vrut să aflăm de la doi specialiști în fiscalitate ce se va întâmpla cu facturile emise până la 31 decembrie 2017, înainte de aplicarea mecanismului split TVA, dar încasate din ianuarie 2018 începând.
Pentru asemenea facturi, beneficiarul va plăti contravaloarea achiziției din contul său curent în contul curent al furnizorului, acesta din urmă având obligația de a vira contravaloarea TVA din contul curent în contul propriu de TVA în termen de șapte zile lucrătoare de la momentul încasării. Informația a fost oferită, la solicitarea avocatnet.ro, de către Costin Manta, senior manager în Departamentul de asistență fiscală și juridică al EY România.
La rândul său, Roxana Ene, expert contabil și managing partner la Accountable, ne-a confirmat că facturile emise înainte de 1 ianuarie 2018, dar încasate dupa această dată, "vor fi plătite în contul curent al furnizorului și acesta va avea obligația să transfere suma încasată aferentă TVA în termen de 7 zile din contul curent în contul de TVA”.
Desigur, eventualele comisioane bancare aferente transferurilor din contul curent în contul de TVA vor trebui suportate de către furnizor.
În același timp, contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA sunt sfătuiți să menționeze, pe facturile emise odată cu aplicarea sistemului split TVA, și contul de TVA, fără a exista însă o obligație în acest sens. De altfel, codul de TVA va trebui transmis obligatoriu furnizorilor și clienților, însă modalitățile de comunicare diferă, așa cum am explicat aici.