Sistemul plății defalcate a TVA va fi aplicat obligatoriu, de la 1 martie 2018, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA ce au înregistrat debite restante pentru TVA la 31 decembrie 2017, neachitate până la 31 ianuarie 2018.
În plus, sistemul split TVA va fi aplicat și de firmele aflate în sfera de aplicare a legislației privind insolvența, în timp ce alte companii au posibilitatea de a opta pentru utilizarea noului mecanism.
Astfel, chiar dacă sistemul este opțional pentru restul firmelor înregistrate în scopuri de TVA, acestea au obligația de a achita TVA defalcat atunci când achiziționează bunuri/servicii de la furnizori care aplică mecanismul.
Concret, un client care nu aplică split TVA, dar este plătitor de TVA, va face plata defalcat către un furnizor ce aplică sistemul, astfel:
- baza din contul curent al clientului în contul curent al furnizorului;
- TVA din contul curent al clientului în contul de TVA al furnizorului.
În cazul în care plata nu se face defalcat, adică în contul curent și în contul de TVA al furnizorului, acesta din urmă poate singur să corecteze plata eronată a beneficiarului, efectuată în alt cont decât cel de TVA.
Termenul în care furnizorii trebuie să vireze TVA-ul încasat în numerar/în contul curent în contul de TVA este de 30 de zile lucrătoare de la momentul încasării contravalorii livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii.
Astfel, dacă o firmă înregistrată în scopuri de TVA, care nu aplică sistemul, va face plata unei facturi ce cuprinde și contravaloarea TVA în contul curent al unei persoane ce aplică sistemul de plată defalcată a TVA, aceasta nu va fi amendată contravențional pentru neachitarea taxei în contul de TVA al furnizorului, atât timp cât furnizorul va face dovada depunerii/virării taxei în contul de TVA propriu, în cadrul termenului de 30 de zile lucrătoare.
Dacă însă furnizorul nu va vira/depune taxa în contul de TVA propriu în intervalul amintit, beneficiarii vor fi sancționați cu 0,06% pe zi din valoarea TVA.
Cu alte cuvintele, firmele ce vor figura în Registrul persoanelor impozabile ce aplică sistemul split TVA vor trebui să vireze în contul propriu de TVA, în maximum 30 de zile lucrătoare, TVA aferentă facturilor emise înainte de data de la care se aplică sistemul split TVA și achitate după această dată.
Din acest motiv, contribuabilii care aplică sau vor aplica split TVA sunt sfătuiți să menționeze, pe facturile emise odată cu utilizarea mecanismului, și contul de TVA, fără a exista însă o obligație în acest sens.
Totuși, codul de TVA trebuie transmis obligatoriu partenerilor de afaceri cu cod de TVA, prin diverse metode (pe e-mail, pe facturi sau contracte etc), amenda pentru neîndeplinirea acestei obligații fiind cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei.
Notă: Din acest articol aflați principalele reguli pentru emiterea facturilor în 2018.