Potrivit propunerii legislative care, odată cu respingerea de marți de la Camera Deputaților, și-a încheiet parcursul legislativ și nu se va aplica, schimbarea reședinței ar fi putut să devină un pic mai dificilă decât este în prezent.
Conform măsurilor conținute de proiectul respins definitiv, o persoană care dorea schimbarea reședinței trebuia să prezinte autorităților o declarație scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de luare în spațiu, din care trebuia să reiasă atât suprafața utilă a locuinței, cât și numărul de persoane din acea locuință. În prezent, declarația nu trebuie să conțină detalii legate de suprafața locuinței sau numărul de persoane ce stau acolo, ci doar mențiunea că proprietarul dorește luarea în spațiu a respectivei persoane.
Schimbarea reședinței nu s-ar fi putut face în cazul în care suprafața și numărul persoanelor din locuința în care se dorea mutarea nu se încadrau în anumite limite. Aceste limite sunt menționate în anexa nr. 1 a Legii locuinței nr. 114/1996 și sunt aici.
Pentru nerespectarea măsurilor prezentate anterior, s-ar fi aplicat amenzi contravenționale cuprinse între 75 și 150 de lei.
Se dorea schimbarea legislației privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români pentru că, în acest moment, aceasta este prea permisivă și dă posibilitatea înregistrării unui număr foarte mare de persoane la aceeași adresă. De exemplu, în urma verificărilor făcute de inspectorii de la Direcția de evidență a persoanelor din sectorul 3, a fost descoperit faptul că, într-o casă cu două camere, locuiau, potrivit documentelor, 1.583 de persoane.
Atenție! Proiectul de lege nu se poate aplica. Din moment ce a fost respins de Camera Deputaților, Forul decizional în acest caz, documentul și-a încetat traseul legislativ.
Comentarii articol (3)