O speță aflată pe rolul ICCJ a fost subiectul unei sesizări la CJUE, formulate de către echipa de avocați a Radu și Asociații SPRL.
Concret, speța a privit o cerere de rambursare a TVA a unei societăți nerezidente, efectuate în urma unui import de bunuri în România și care a fost respinsă de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București pe motiv că societatea nerezidentă nu a prezentat documente justificative din care să reiasă circuitul ulterior al bunurilor importate și beneficiarul lor final. Asta deși, la momentul importului, contractul prin care au fost achiziționate bunurile nu era executat.
În urma analizei efectuate, CJUE a stabilit că directivele europene se opun ca un stat membru să refuze unei persoane impozabile, care nu este stabilită pe teritoriul său, dreptul la rambursarea TVA achitate pentru importul de bunuri într‑o situație precum cea în discuție.
Astfel, decizia obținută de avocații de la Radu și Asociații SPRL, în colaborare cu departamentul de taxe indirecte al EY România, este una de referință, mai ales în contextul în care practica organelor fiscale era de a condiționa rambursarea de TVA de anumite elemente ulterioare achiziției.
„Această soluție este cu atât mai importantă, cu cât raționamentul Curții nu ar trebui limitat la cazuri ce implică nerezidenți, ci ar trebui privit ca având o valoare de principiu. Nu rareori întâlnim în practică situații în care organele fiscale condiționează rambursarea TVA de elemente și aspecte ulterioare achiziției, astfel încât dezlegarea dată de Curte în această cauză va servi în mod direct și, sperăm noi, efectiv, în interpretarea corectă a legislației europene în materia TVA”, a spus Emanuel Băncilă, partener în cadrul Radu și Asociații SPRL și coordonator al departamentului de controverse și litigii fiscale al EY România.