Tinerii din Italia au posibilitatea de a lucra și înainte de împlinirea vârstei majoratului, dar ei nu pot presta activități periculoase pentru dezvoltarea lor psihică și fizică sau activități care le pot afecta sănătatea și care nu le mai pot permite să-și finalizeze studiile.
Vârsta minimă pentru încadrarea în muncă este de 16 ani, potrivit legislației italiene, dar există și o excepție, și anume în cazul ucenicilor, care pot începe munca încă de la vârsta de 15 ani.
În Italia, învățământul obligatoriu are durata de zece ani și astfel se pot obține diplome de absolvire sau calificări profesionale până la vârsta de 18 ani. Potrivit legislației muncii din Italia, vârsta la care un tânăr se poate angaja coincide cu cea la care acesta a ieșit din perioada de școlarizare obligatorie. Astfel, din punctul de vedere al legislației muncii, tinerii se împart în două categorii: copii - tinerii care nu au împlinit vârsta de 15 ani și trebuie să urmeze cursurile școlare obligatorii și adolescenți - tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani și care au depășit faza învățământului obligatoriu.
Așadar, copiii (tinerii cu vârsta de până la 15 ani) pot lucra doar dacă desfășoară activități culturale, artistice, sportive sau de promovare (sportivi, cântăreți, actori etc), cu condiția ca acestea să nu-i împiedice să urmeze cursurile școlare și să nu le afecteze sănătate și dezvoltarea.
Tinerii cu vârsta de peste 16 ani pot efectua orice fel de muncă, cu condiția ca aceasta să nu fie periculoasă. De exemplu, aceștia nu pot activa într-un mediu de lucru în care sunt prezente substanțe chimice sau utilaje periculoase.
De asemenea, angajatorii tinerilor cu vârste mai mari de 16 ani nu pot face discriminări salariale bazate pe vârstă.
Relația de muncă este reglementată printr-un contract de muncă, care va conține sarcinile angajatului, salariul, durata și perioada în care acesta va lucra. Acest contract de muncă trebuie să fie semnat și de părinții angajatului minor.
Regulile privind timpul de lucru al angajatului minor sunt următoarele: perioadele de lucru nu pot depăși șapte ore pe zi și 35 de ore săptămânal pentru copii (pentru activitățile amintite mai sus) și opt ore pe zi și 40 de ore săptămânal pentru adolescenți.
Angajații minori nu pot lucra noaptea. Perioada de odihnă săptămânală este de cel puțin două zile consecutive și care să cuprindă și ziua de duminică (pe cât posibil), iar concediul tinerilor cu vârsta mai mică de 16 ani trebuie să fie de cel puțin 30 de zile pe an și concediul pentru cei cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani este cel obișnuit, și anume patru săptămâni pe an.
Comentarii articol (1)