prevederi din CCMN pe anii2007/2010 , Capitolul II referitoare la minori:
- În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână
- tinerii care nu au împlinit varsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.
prevederi din Constitutie - art.49 alin.4
Minorii sub vârsta de 15 ani nu pot fi angajati ca salariati
Toate aceste prevederi se completeaza cu cele din Codul muncii privitoare la angajarea minorilor.
***************
Angajarea unui minor, atata vreme cat acesta are capacitate de munca, nu prezinta un regim juridic cu mult diferit de cel al unui adult, deoarece capacitatea de munca se dobandeste, conform legii romane, la implinirea de catre o persoana a varstei de 16 ani. In consecinta, de la 16 ani, orice persoana se poate angaja in munca fara nici un acord din partea parintilor sau a reprezentantilor legali.
Prin exceptie, a minorului de 15 ani, in acest caz insa, conform art. 13 din Codul Muncii , fiind necesar si acordul ocrotitorului legal si un aviz medical din care sa rezulte ca intr-adevar acel tanar are aptitudinile fizice si psihice pentru a presta munca.De asemenea, in cazul angajarii minorului de 15 ani, legea interzice ca o astfel de angajare sa impieteze asupra pregatirii sale educationale. Este motivul pentru care, de regula, un minor de 15 ani nu poate fi angajat decat pe durata determinata (in perioada vacantelor scolare) si cu fractiune de norma. De altfel, reglementari specifice de protectie functioneaza si in cazul minorului care presteaza munca atata vreme cat acesta este minor, chiar daca, din punct de vedere al raportului de munca, are deplina capacitate de munca (adica poate fi tratat in cadrul relatiei de munca la fel ca si un major).
Astfel, minorii angajati in munca nu pot presta activitate la locuri de munca cu conditii periculoase, nocive sau grele si nu pot presta munca de noapte. De asemenea, conform art. 109 alin. (2) din Codul muncii, programul normal de lucru al acestor tineri, este de 30 de ore pe saptamana si 6 ore pe zi, spre deosebire de regimul normal de lucru de 40 de ore pe saptamana si 8 ore/zi.
In sfarsit, acesti minori beneficiaza si de concediu de odihna suplimentar, respectiv, conform art. 142 din Codul muncii de minimum 3 zile lucratoare concediu de odihna suplimentar. In practica, marea majoritate a angajatorilor se feresc sa incadreze minori, tinand cont tocmai de regimul juridic de protectie conferit de lege acestora. Minorii sunt angajati, de regula, pentru activitati artistice, sportive sau in servicii. Foarte rar insa sunt angajati in industrie, tocmai pentru ca in industrie., pot exista si conditii de munca deosebite, interzise minorilor.