ROBOR, adică „Romanian Interbank Offer Rate” (rata dobânzii la depozitele plasate pe piața interbancară) sunt dobânzile cu care băncile sunt dispuse să ofere împrumuturi altor bănci. Aceste împrumuturi sunt menite să acopere nevoile financiare pe termen scurt sau lung ale băncilor, printre care se numără și acordarea creditelor. În funcție de ROBOR se stabilesc dobânzile variabile la creditele în lei.
„Așadar, deși pare greu de crezut, și băncile obțin credite de la alte bănci, nu doar populația și firmele, întrucât și băncile au uneori nevoie de mai mulți bani decât dețin într-un anumit moment, pentru a putea să realizeaze operațiunile uzuale, precum plățile către clienți, retragerile de numerar etc. sau pur și simplu pentru că au nevoie de bani pentru a acorda credite clienților. Și atunci, pentru acoperirea nevoilor zilnice, pe durate scurte de timp, se împrumută de la alte bănci pe termene scurte, de o zi sau o săptămână, iar dacă au nevoie de resurse de finanțare pe perioade mai lungi, atrag depozite pe perioade de șase luni sau un an”, este explicat într-un articol al site-ului Bancherul.ro.
Concret, dobânzile ROBOR reprezintă oferta și cererea de bani de pe piața interbancară. Dacă există mai mulți bani pe piață (lichiditate excesivă), există mai multe oferte de împrumuturi, iar dobânzile ROBOR scad. Dacă există mai puțini bani, dobânzile ROBOR cresc.
„BNR (Banca Națională a României - n. red.), prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, a dezvăluit recent de ce ROBOR-ul a scăzut atât de mult în ultimii ani: pentru că BNR a menținut o lichiditate excesivă pe piața bancară, cu scopul de a recâștiga încrederea băncilor și de a le determina să acorde mai multe credite. (...) Stimularea consumului, în detrimentul investițiilor, a produs efecte nedorite și pe piața creditării, unde creditele de consum și imobiliare au avansat într-un ritm mult mai mare decât finanțările pentru firme, spre dezamăgirea BNR. Toate acestea au condus la o creștere economică în exces, adică peste potențial, ceea ce reclamă din partea BNR majorarea dobânzilor, pentru a diminua volumul creditării și implicit a consumului și a creșterii”, mai scrie sursa citată.
Pentru a limita creșterea dobânzilor ROBOR, BNR a decis ieri să introducă lichidități pe piața interbancară. Din acest motiv, este de așteptat ca ROBOR să se stabilizeze în aceste zile. Dobânzile ROBOR pot fi urmărite aici.
Comentarii articol (2)