Taxa pe lăcomie, care a fost introdusă de la 1 ianuarie 2019 prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018, va avea efecte negative pentru românii care au sau vor lua credite de la bănci.
Mai precis, va exista o creștere a costurilor cu creditele, adică o majorare a dobânzilor pe care le au românii de achitat pentru aceste împrumuturi. Apoi, din cauza problemelor financiare pe care le vor avea băncile, vom vorbi și despre o reducere a opțiunilor de creditare de pe piață.
„În evaluarea impactului taxei de către Banca Națională a României se arată că băncile vor intra pe pierderi semnificative în 2019 și 2020. Acest lucru va însemna o creștere a dobânzilor la credite pentru populație și firme, precum și o încetinire a ritmului de creditare. În același timp, [taxa] va antrena noi presiuni inflaționiste care vor fi alimentate și de alte majorări de taxe (în energie, telecom), care, împreună, vor eroda puterea de cumpărare și vor diminua veniturile populației”, a precizat, pentru avocatnet.ro, Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale la Deloitte România.
Taxa pe lăcomie este stabilită în funcție de ROBOR, dar conceptul ei pleacă de la o premisă eronată, așa cum ne-a explicat specialista în articolul de aici. Practic, ROBOR este influențat de mai mulți factori, inclusiv de deciziile luate de Guvern, astfel că este greu de înțeles cum s-a făcut legătura între profitabilitatea băncilor și nvelul ROBOR.
ROBOR („Romanian Interbank Offer Rate” - rata dobânzii la depozitele plasate pe piața interbancară) sunt dobânzile cu care băncile sunt dispuse să ofere împrumuturi altor bănci.
Aceste împrumuturi acoperă nevoile financiare pe termen scurt sau lung ale băncilor, printre care și acordarea creditelor. În funcție de ROBOR se stabilesc dobânzile variabile la creditele în lei.
Comentarii articol (1)