Te fac să vezi șoareci verzi - "Ti faccio vedere i sorci verdi"
Expresia își are originea în perioada interbelică, și anume în anul 1936, atunci când o escadrilă a Forțelor Aeriene a folosit ca logo imaginea a trei șoareci verzi, pictați pe avioane. Alegerea celor trei șoareci ca siglă a escadrilei nu este deloc întâmplătoare: această escadrilă era prima care folosea avioane trimotoare.
În timpul celui de-al doilea război mondial, această escadrilă a avut rezultate remarcabile în misiunile de bombardament pe care le desfășura, iar cei care vedeau "șoarecii verzi" erau în mare pericol. Așadar, înțelesul expresiei "te voi face să vezi șoareci verzi" este "te voi învinge fără probleme".
Ești o cicadă sau o furnică? - "Sei una cicada o una formica?"
Ești o persoană muncitoare și strângătoare sau ești o persoană care trăiește clipa și nu se gândește prea mult la viitor? Cam acesta este sensul acestei expresii folosite în Italia.
În română avem o expresie cu un înțeles asemănător, diferența fiind că la noi, cicada este înlocuită de greiere, furnica fiind și aici simbol al muncii susținute și al cumpătării.
Să tai capul taurului - "Tagliare la testa al toro"
În italiană, această expresie înseamnă să iei o decizie drastică sau să adopți o decizie cu fermitate, chiar dacă asta înseamnă și ceva pierderi, pentru a rezolva o problemă sau pentru a încheia rapid o situație.
O posibilă explicație pentru existența acestei expresii își are originile într-o întâmplare din secolul al XII-lea. Se spune că, în acea perioadă, papa Adrian al IV-lea a intervenit într-o dispută între Venezia și Aquilea și i-a obligat pe venețieni ca în fiecare an să primească de la locuitorii orașului Aquilea și să sacrifice câțiva porci și un taur, în locul luării de prizonieri sau chiar de vieți omenești din orașul cu care aveau un conflict. Venețienii au simulat atunci un proces, care s-a încheiat cu condamnarea la moarte a animalelor primite. Astfel, animalele, printre care și un taur, au fost executate prin decapitare. Se pare că acest eveniment anual a avut loc până în jurul anului 1800.
Am mai scris și despre alte expresii folosite în Italia aici, aici și aici.
Comentarii articol (0)