Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) este un act normativ european care se va aplica în mod direct tuturor statelor membre UE, fără excepții, începând cu data de 25 mai 2018. Asta fără să fie nevoie de o transpunere în legislația românească și nici de norme de aplicare. Acesta va trebui respectat de orice firmă care prelucrează date personale, deci, în mod implicit, și de către angajatori.
Una dintre situațiile acoperite de prevederile legale aplicabile atât în prezent, cât și din mai 2018 este strângerea informațiilor despre candidați, în procesul de recrutare, de pe rețelele sociale. Pentru ca această situație să fie mai ușor de înțeles, există o opinie a unui organ consultativ european independent care se ocupă, potrivit legislației europene, cu protecția și confidențialitatea datelor.
Din continuarea articolului, abonații la serviciul nostru premium pot afla în ce condiții pot fi colectate informații despre candidați de pe rețelele sociale.
Chiar dacă informațiile unui candidat sunt disponibile în mod public pe rețelele sociale, acest fapt nu dă angajatorilor o justificare pentru a prelucra datele personale ale respectivei persoane. Angajatorii au nevoie de o justificare legală pentru a colecta date personale în procesul de recrutare.
„Folosirea rețelelor sociale de către persoanele fizice este larg răspândită și este relativ obișnuit ca profilurile utilizatorilor să fie vizibile public, în funcție de setările alese de titularul contului. Ca urmare, angajatorii pot crede că inspecția profilurilor sociale ale potențialilor candidați poate fi justificată în timpul proceselor lor de recrutare. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul altor informații disponibile publicului despre potențialul angajat. Cu toate acestea, angajatorii nu ar trebui să presupună că, doar pentru că profilul social media al unui individ este disponibil în mod public, li se permite să prelucreze aceste date în scopuri proprii. Pentru această prelucrare este necesar un motiv legal, cum ar fi un interes legitim”, este explicat în documentul citat.
Mai precis, înainte de a inspecta un profil de pe o rețea socială al unui potențial salariat, angajatorul trebuie să vadă dacă acesta ține de scopuri personale sau profesionale. Acest aspect este un indicator important, conform organului consultativ european, asupra legalității inspecției profilului de pe o rețea socială. În plus, strângerea datelor personale de pe rețelele sociale este permisă doar dacă acest lucru este necesar și relevant pentru performanța postului pentru care aplică acel candidat.
În orice caz, candidații trebuie informați în avans dacă angajatorii intenționează să le proceseze date personale de pe rețelele sociale. Însă nu există niciun motiv legal pentru a cere unui viitor salariat acces la conținutul profilurilor sale de pe rețelele sociale.
Conform opiniei entității citate, datele personale prelucrate în procesul de recrutare ar trebui șterse imediat ce se decide că unui candidat nu i se va face o ofertă de lucru. Sau dacă oferta este refuzată de candidat.
Notă: Aici sunt disponibile și o serie de recomandări ale Comitetului Miniștrilor (organismul decizional al Consiliului Europei) vizavi de prelucrarea datelor personale în procesul de recrutare. Informații despre pregătirea angajatorilor pentru aplicarea GDPR sunt aici.