Obligativitatea de a aplica split TVA este valabilă, de la 1 ianuarie 2018, doar pentru firmele publice și private aflate în insolvență sau care au datorii notabile la plata TVA, conform Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
În ceea ce privește celelalte companii, acestea au libertatea de a opta pentru aplicarea sistemului, notificând în acest sens Fiscul prin depunerea formularului 086.
Însă Ordonanța split TVA stabilește și condițiile în care firmele se pot retrage din mecanismul plății defalcate a TVA-ului. Astfel, firmele care aleg să aplice benevol sistemul pot renunța la aplicarea mecanismului la finalul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la momentul în care au fost înscrise în Registrul persoanelor ce aplică split TVA.
Altfel spus, odată ce ai ales să experimentezi sistemul, trebuie s-o faci pentru cel puțin un an. Apoi, în maximum cinci zile de la depunerea unei notificări în acest sens, ești radiat din registrul amintit și nu mai aplici split TVA.
Pentru firmele cu datorii la plata TVA la finalul lui 2017 și începutul lui 2018, actul normativ stabilește posibilitatea ieșirii din sistem la cel puțin șase luni de la data în care contribuabilul nu mai are datorii notabile la plata TVA (și nu mai este în insolvență, dacă este cazul). Și în acest caz, radierea se face în același termen de cinci zile de la data depunerii formularului 086.
Cât despre companiile insolvente, acestea pot renunța la aplicarea sistemului split TVA după ce ies de sub incidența legislației insolvenței (și dacă nu mai au datori notabile la plata TVA, dacă este cazul).
În prezent, obligativitatea deschiderii și folosirii unui cont de TVA revine firmelor înregistrate în scopuri de TVA aflate în una dintre următoarele situații:
- la finele anului 2017 au avut datorii la plata TVA (excepție făcând sumele pentru care executarea silită era suspendată) mai mari de 15.000 de lei (firme mari), 10.000 de lei (firme medii), 5.000 de lei (firme mici și persoane fizice);
- începând de la 1 ianuarie 2018 au datorii la plata TVA mai vechi de 60 de zile lucrătoare de la scadență (excepție făcând sumele pentru care executarea silită e suspendată) mai mari de 15.000, 10.000, 5.000 de lei;
- se află sub incidența legislației insolvenței.
Demersul autorităților europene, care au cerut joi României să elimine split TVA, nu produce niciun efect direct asupra Ordonanței Split TVA. Mai precis, Guvernul, prin ordonanță, sau Parlamentul, prin lege, trebuie să abroge OG nr. 23/2017, pentru ca split TVA să fie eliminat.
Asta înseamnă că firmele intrate în split TVA trebuie să rămână în continuare în sistem, din moment ce ele nu pot renunța la acesta doar în baza procedurii de infringement pe care au declanșat-o autoritățile europene. Pentru ca ieșirea din split TVA să fie posibilă, firmele intrate în sistem trebuie să aștepte:
- fie îndeplinirea condițiilor ce permit renunțarea la split TVA;
- fie abrogarea split TVA prin lege sau prin ordonanță.
În orice caz, atunci când se va decide abrogarea split TVA, vor fi necesare și reguli tranzitorii pentru ieșirea firmelor din sistem.
Notă: Toate informațiile despre aplicarea sistemului split TVA sunt aici.
Comentarii articol (6)