CE a transmis joi României că trebuie să renunțe cât mai repede la sistemul split TVA, ce presupune plata taxei pe valoarea adăugată într-un cont special deschis de stat. Practic, a fost declanșată procedura de infringement, care, dacă este dusă până la capăt, va însemna amendarea României.
Cu toate acestea, demersul CE nu produce niciun efect direct asupra Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA. Mai precis, Guvernul, prin ordonanță, sau Parlamentul, prin lege, trebuie să abroge OG nr. 23/2017, pentru ca split TVA să fie eliminat. Procedura de infringement va fi sistată odată ce autoritățile de la noi se conformează cererii de eliminare a plății defalcate a TVA-ului.
Practic, asta înseamnă că firmele intrate în split TVA trebuie să rămână în continuare în sistem, din moment ce ele nu pot renunța la acesta doar în baza procedurii de infringement pe care au declanșat-o autoritățile europene. Societățile obligate la aplicarea split TVA sunt cele cu datorii notabile la plata TVA și cele aflate în insolvență, dar orice firmă care nu are asemenea probleme poate aplica opțional mecanismul.
Pentru ca ieșirea din split TVA să fie posibilă, firmele intrate în sistem trebuie să aștepte:
- fie îndeplinirea condițiilor ce permit renunțarea la split TVA;
- fie abrogarea split TVA prin lege sau prin ordonanță.
Conform ordonanței amintite, firmele cu datorii la plata TVA pot renunța la split TVA după cel puțin șase luni de la data la care nu mai au datorii la plata taxei, iar cele în insolvență - după ce ies de sub incidența legislației insolvenței.
Totodată, și anumite companii care aplică opțional split TVA sunt forțate să rămână momentan în sistem. De ce? Pentru că acestea pot renunța la split TVA doar la sfârșitul anului fiscal, dacă au aplicat mecanismul cel puțin un an.
Ieșirea din sistemul split TVA se anunță prin depunerea la Fisc a formularului 086.
Sistemul split TVA a fost introdus în legislație de la 1 octombrie 2017, acesta fiind folosit opțional, de către firmele care au dorit asta, până pe 31 decembrie 2017. De la 1 ianuarie 2018, sistemul se aplică obligatoriu pentru companiile care au datorii notabile la plata TVA și cele care se află în insolvență. În orice caz, atunci când se va decide abrogarea split TVA, vor fi necesare și reguli tranzitorii pentru ieșirea firmelor din sistem.
Procedura de infringement a fost declanșată de CE deoarece sistemul split TVA încalcă dreptul Uniunii Europene.
Comentarii articol (0)