Potrivit Ordinului MFP nr. 2.844/2016, anumite entităţi întocmesc, în scop informativ, un set de situaţii financiare anuale individuale în baza reglementărilor contabile conforme cu IFRS, prin retratarea informaţiilor din contabilitatea organizată în baza Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate.
Totuși, cum la nivel internațional au fost adoptate noi standarde de contabilitate, se impunea actualizarea actului normativ citat. Pentru asta, în Monitorul Ofcial, Partea I, nr. 1.001 din 18 decembrie 2017 a apărut Ordinul MFP nr. 3.189/2017 privind modificarea și completarea Reglementărilor contabile conforme cu IFRS, document ale cărui prevederi sunt programate să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.
Potrivit actului normativ, aspectele cuprinse în reglementările contabile conforme cu IFRS se referă la tratamentul contabil al veniturilor - aspect prevăzut de IFRS 15 „Venituri din contractele cu clienții” - și la instrumentele financiare - elemente reglementate de IFRS 9 „Instrumente financiare”.
În ceea ce privește tratamentul contabil al veniturilor, documentul MFP reglementează situațiile în care se estimează că suma cuvenită nu se încasează integral. Astfel, se propune recunoașterea veniturilor aferente tranzacției la suma integrală, cu recunoașterea concomitentă a pierderii reprezentând suma estimată a nu se recupera.
Referitor la tratamentul contabil al costurilor marginale ale obținerii unui contract, respectiv al costurilor de îndeplinire a unui contract, care îndeplinesc criteriile de recunoaștere ca active, se propune recunoașterea cheltuielilor aferente după natura acestora, cu recunoașterea ulterioară, drept cheltuieli ale perioadei, a sumei corespunzătoare activului aferent.
Cât despre vânzările cu drept de retur, se introduce recunoașterea integrală a veniturilor, cu înregistrarea concomitentă a sumei estimate reprezentând datoria de rambursare, respectiv dreptul de a recupera produsul de la client.
Așa cum am spus, completările vizează și instrumentele financiare. Astfel, referitor la activele financiare evaluate la costul amortizat și pentru care se
constată deprecieri, se propune ca suma care nu mai poate fi recuperată să fie recunoscută distinct, ca o ajustare, și nu prin reducerea valorii contabile brute a activului aferent.
Referitor la derecunoașterea activelor financiare, urmată de primirea în schimb a oricărui alt activ, se propune, ca regulă, ca aceasta să se înregistreze prin două operațiuni contabile distincte.
Desigur, există și alte aspecte reglementate prin intermediul proiectului de act normativ al MFP, care să asigure practic continuitatea în ceea ce privește regulile aplicabile entităților care primesc active prin transfer de la clienți.
Despre reglementările contabile pe care trebuie să le respecte în prezent, la întocmirea situațiilor fiananciare, entitățile raportoare, am scris aici.