Potrivit prevederilor art. 1 din Ordinul MFP nr. 881/2012 privind aplicarea de catre societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata a Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) incepand cu exercitiul financiar al anului 2012, societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata au obligatia de a aplica IFRS la intocmirea situatiilor financiare anuale individuale.
Pentru exercitiul financiar al anului 2012, situatiile financiare anuale individuale in baza IFRS se intocmesc prin retratarea informatiilor din contabilitatea organizata in baza Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul MFP nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Balanta de verificare la 31 decembrie 2012, rezultata in urma retratarii in baza IFRS, serveste la intocmirea situatiilor financiare anuale individuale la 31 decembrie 2012 in baza IFRS.
Prin proiectul lansat in dezbatere publica, Finantele propun introducerea unor conturi distincte care sa evidentieze anumite elemente. Noile conturi sunt necesare avand in vedere posibilele implicatii ale tratamentelor contabile prevazute de IFRS, asupra valorii impozitului pe profit determinat potrivit prevederilor din vechile standarde, dupa cum precizeaza MFP intr-un document publicat pe website-ul sau.
Spre exemplu, proiectul de ordin propune evidentierea in conturi distincte a unor elemente ca:
- deprecierea imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata (conturile 2906 „Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata”, 6816 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata” si 7816 „Venituri din ajustari pentru deprecierea imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata”);
- operatiunile cu instrumente derivate (contul 465 „Operatiuni cu instrumente derivate”);
- valoarea activelor primite prin transfer de la clienti (contul 478 „Venituri in avans aferente activelor primite prin transfer de la clienti”);
- deprecierea fondului comercial (contul 6817 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea fondului comercial”);
- castigul rezultat din cumparari efectuate in conditii avantajoase, potrivit prevederilor IFRS 3 „Combinari de intreprinderi” (contul 7587 „Castiguri din cumparari in conditii avantajoase”).
De asemenea, proiectul de ordin mai propune anumite clarificari si la contabilizarea cheltuielilor reprezentand consumuri de stocuri, amortizare imobilizari, cheltuieli cu dobanzi, cheltuieli cu personalul etc. si care, potrivit prevederilor IFRS, sunt incluse in valoarea unor active.
Proiectul de Ordin privind modificarea si completarea unor reglementari contabile poate fi consultat in fisier atasat.
Comentarii articol (0)