Am incercat sa selectez cateva din art.O.1752 actualizat, referitor la evaluarea actiunilor detinute de o S.C si cumparate in anii anteriori de pe piata Rasdaq.
Particularitatea e ca despre acea societate se mentioneaza la Registrul Com. ca este in faliment, a intrat in procedura de lichidare.
La data bilantului, societatea care detine actiunile trebuie sa inregistreze ajustari pt.depreciere, dar pt. ca actiunile nu se mai tranzactioneaza, cum sa apreciez valoarea ajustarii? Va fi aceeasi cu valoarea lor din contabilitate, avand in vedere insolventa ?
Din punct de vedere fiscal, va fi cheltuiala nedeductibila? Eu asa inteleg.
La incheierea procedurii de lichidare, ce situatii pot sa apara legat de aceste actiuni? Sa ramana doar o cheltuiala? Sau sa acopere alte datorii ale acelei societati?
Va rog, daca ma puteti ajuta sa aplic corect prevederile contabile si fiscale.
VALORILE MOBILIARE pe termen scurt admise la
- tranzacţionare pe o piaţa reglementata se evaluează la valoarea de cotatie din ultima zi de tranzacţionare, iar cele
- netranzactionate la costul istoric mai puţin eventualele ajustări pentru pierdere de valoare.
Valorile mobiliare pe termen lung se evaluează la costul istoric mai puţin eventualele ajustări pentru pierdere de valoare.
62. ....
(3) b) insolvenţa unui client, înregistrata ulterior datei bilanţului, confirmă că la data bilanţului exista o pierdere aferentă unei creanţe comerciale şi, în consecinţă, entitatea trebuie să ajusteze valoarea contabilă a creanţei comerciale.
66. - (1) Atunci când se constată pierderi de valoare pentru imobilizările financiare, trebuie făcute ajustări pentru pierderea de valoare, astfel încât acestea să fie evaluate la cea mai mică valoare atribuita acestora la data bilanţului.
(2) Imobilizările trebuie sa facă obiectul ajustărilor de valoare, indiferent dacă duratele lor de utilizare economică sunt limitate sau nu, astfel încât acestea să fie evaluate la cea mai mică valoare atribuibilă acestora la data bilanţului, dacă se estimează că reducerea valorii acestora este permanentă.
(3) Ajustările de valoare prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie !înregistrate în contul de profit şi pierdere şi prezentate distinct în notele explicative, dacă acestea nu au fost prezentate separat ?
(4) Evaluarea la valorile minime, potrivit alin. (1) şi (2), nu poate fi continuată dacă nu mai sunt aplicabile motivele pentru care au fost făcute ajustările respective.
7.2.4. - Imobilizări financiare
103. - Imobilizările financiare cuprind acţiunile deţinute la entităţile afiliate, împrumuturile acordate entităţilor afiliate, interesele de participare, împrumuturile acordate entităţilor de care compania este legată în virtutea intereselor de participare, alte investiţii deţinute ca imobilizări, alte împrumuturi.
Evaluarea la data bilanţului
107. - Imobilizările financiare se prezintă în bilanţ la valoarea de intrare mai puţin ajustările cumulate pentru pierdere de valoare.
In primul rand nu se pune egaliate intre prevederile contabile si cele fiscale. Din punct de vedere contabil, asa cum ai subliniat, imobilizarile financiare se prezinta in bilant, ajustate in functie de informatiile pe care le detii. Din punct de vedere fiscal( art.21 lit. h) , cheltuielile determinate de diferentele nefavorabile de valoare ale titlurilor de participare la persoanele juridice ,nu sunt cheltuieli deductibile. De asemeni, din punct de vedere fiscal creantele asupra clientilor reprezinta sumele datorate de clientii interni si externi pentru produse, materiale, marfuri, servicii prestate, pe baza de facturi. Dupa cum ai mentionat, imobilizarile financiare reprezinta cu totul altceva.
Reevaluare cladire
avas
Buna ziua,
Am o cladire pe firma , reevaluata in noiembrie 2011. Am mers la TAXE SI IMPOZITE , ca sa inregistrez reevaluarea si mi-au zis ca reevaluarea ... (vezi toată discuția)