Da , este corect.
[ link extern ]
si ORDIN nr. 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, REGLEMENTÃRI CONTABILE din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene:
[ link extern ]
Elementele care sunt prezentate in situatiile financiare anuale se evaluează, de regula, pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie.
Sunt patru momente cand are loc evaluarea elementelor de activ si datorii :
- evaluarea la data intrării in entitate: bunurile se evalueaza si inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare.
- evaluarea cu ocazia inventarierii: care se face conform Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de activ si de pasiv, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1753/2004, cu respectarea principiului permanentei metodelor(metodele si regulile de evaluare trebuie mentinute in vederea asigurarii comparabilitatii in timp a informatiilor contabile); se efectuaza cu ocazia inventarierii patrimoniului la inchiderea exercitiului financiar.
- evaluarea la incheierea exercitiului financiar – moment in care elementele de natura activelor si datoriilor se evalueaza si se reflecta in situatiile financiare anuale la valoarea de intrare, pusa de acord cu rezultatele inventarierii.
-evaluarea la data iesirii din entitate - sau la darea în consum, bunurile se evalueaza si se scad din gestiune la valoarea lor de intrare.
Regulile de evaluare alternative ce pot fi aplicate sunt cele referitoare la reevaluarea imobilizărilor corporale si cele referitoare la evaluarea la valoarea justă a instrumentelor financiare.
“2.2.6
Reevaluarea imobilizărilor corporale
Ca regulă alternativă de evaluare,
entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor
corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu.
Amortizarea calculată pentru imobilizările corporale astfel reevaluate se înregistrează în
contabilitate începând cu exerciţiul financiar următor celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
Evaluările efectuate cu ocazia reorganizărilor de întreprinderi (fuziuni, divizări) nu constituie reevaluare în sensul Reglementărilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, aceste evaluări efectuându-se în scopul stabilirii raportului de schimb, pentru toate elementele de bilanţ. Fac excepţie situaţiile în care data situaţiilor financiare care stau la baza reorganizării coincide cu data situaţiilor financiare anuale.
Dacă o imobilizare corporală complet amortizată mai poate fi folosită, cu ocazia reevaluării acesteia i se stabileşte o nouă valoare şi o nouă durată de utilizare economică, corespunzătoare perioadei estimate a se folosi în continuare.
Reevaluarea imobilizărilor corporale se face la valoarea justă de la data bilanţului. Valoarea justă se determină pe baza unor evaluări efectuate, de regulă, de profesionişti calificaţi în evaluare, membri ai unui organism profesional în domeniu, recunoscut naţional şi internaţional.
Principalele reguli de reevaluare:
- Reevaluările trebuie făcute cu suficientă regularitate, astfel încât valoarea contabilă să nu difere substanţial de cea care ar fi determinată folosind valoarea justă de la data bilanţului.
Valoarea justă a imobilizărilor corporale este determinată, în general, plecând de la valoarea lor de piaţă;.
- Elementele dintr-o grupă de imobilizări corporale se reevaluează simultan pentru a se evita reevaluarea selectivă şi raportarea în situaţiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinaţie de costuri şi valori calculate la date diferite;
- Dacă un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate;
- O grupă de imobilizări corporale cuprinde active de aceeaşi natură şi utilizări similare, aflate în exploatarea unei entităţi.;
- Dacă un activ dintr-o grupă de active nu poate fi reevaluat, de exemplu, din cauză că nu există o piaţă activă pentru acel activ, activul trebuie prezentat în bilanţ la cost, minus ajustările cumulate de valoare;
- Dacă valoarea justă a unei imobilizări corporale nu mai poate fi determinată, valoarea
activului prezentată în bilanţ trebuie să fie valoarea sa reevaluată la data ultimei reevaluări, din care se scad ajustările cumulate de valoare.”
actele necesare declararii reevaluarii :
- declaratia tip a contribuabilului, pe propria raspundere, cu valoarea de inventar a imobilului(2 exemplare)
- raportul de reevaluare( fotocopie)
- hotarare AGA, Proces verbal de aprobare a raportului de reevaluare si a inregistrarii in evidentele contabile a rezultatului raportului de reevaluare - diferentelor din reevaluare(fotocopie)
- nota contabila de inregistrare in evidentele contabile a diferentelor din reevaluare, balanta aferenta lunii in care a fost inregistrata in evidentele contabile valoarea rezultata in urma raportului de reevaluare (fotocopie);
- fisele de cont : constructii si diferente din reevaluare