De la 1 februarie 2017, studenții, masteranzii și doctoranzii pot călători gratis cu trenul. Gratuitatea a fost introdusă prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2017 și detaliată prin normele de punere în aplicare prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 42/2017. Au existat ceva neînțelegeri la început cu privire la modul de aplicare a gratuității, dar lucrurile s-au lămurit, beneficiarii au înțeles că trebuie totuși să-și procure bilete ca să meargă gratis cu trenul, altfel putând fi amendați ș.a.m.d.
Pe site-ul propriu, CFR Călători explică cum anume se procedează pentru a obține titlurile de călătorie, ce acte sunt necesare, de la caz la caz etc.
De când s-a introdus gratuitatea, nu au mai fost făcute modificări la nivel normativ în privința sa. Adică nu a fost pus în dezbatere, adoptat și publicat vreun act normativ care să schimbe condițiile acestei gratuități la tren.
În prezent, nu există limitare de vârstă pentru obținerea gratuității la tren în HG nr. 42/2017. Așa se face că inclusiv un doctorand de 37 de ani poate beneficia de ea. „(...) în tot cursul anului calendaristic, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a”, potrivit ordonanței.
Totuși, recent, UNSR a transmis printr-un comunicat de presă remis redacției noastre că, începând cu anul universitar 2017-2018, studenții cu vârsta peste 26 de ani nu mai beneficiază de gratuitate pe căile feroviare și invocă faptul că s-ar fi luat niște măsuri pentru limitarea gratuității la nivelul Executivului, mai exact, la nivelul Ministerului Educației Naționale.
Trebuie să subliniem însă că o limitare a gratuității la tren în sensul vârstei maxime admisibile nu ar putea fi făcută decât printr-un act normativ care să modifice modul cum se aplică această gratuitate (o modificare a ordonanței sau a hotărârii care cuprinde normele de punere în aplicare). Dacă, într-adevăr, în fapt, se practică o astfel de limitare, ea nu are un fundament juridic într-un act normativ.
Notă: Am cerut un punct de vedere ministerului pentru a afla dacă există cel puțin un act normativ în lucru la minister care stipulează o astfel de limitare pentru viitor. De îndată ce vom primi un răspuns, vom reveni cu detaliile.
Comentarii articol (17)