Miercuri au fost anunțate rezultatele procesului de selecție în cadrul programului România Start-up Plus, fiind publicată lista organizațiilor care vor implementa în perioada următoare proiectele de formare profesională și susținere a antreprenoriatului și a soluțiilor de angajare pe cont propriu.
Implementarea acestor proiecte va debuta cu selecția persoanelor din grupul țintă în vederea formării grupelor minime necesare pentru organizarea cursurilor de cultură antreprenorială.
În cadrul acestui program de finanțare, sunt eligibile pentru înscrierea în cadrul activităților de formare antreprenorială doar următoarele categorii de persoane fizice:
- șomeri;
- persoane inactive;
- persoane care au un loc de muncă;
- alte categorii de persoane.
În plus, persoanele din grupul țintă trebuie să aibă domiciliul sau reședința în regiunea de dezvoltare în care se implementează activitățile de formare profesională, ele având, de asemenea, obligația de a crea, în eventualitatea câștigării finanțării nerambursabile, a unor afaceri non-agricole în mediul urban din regiunea respectivă.
În cadrul acestor activități de formare profesională și sprijinire a antreprenoriatului, nu pot face parte din grupul țintă tinerii NEETs (care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă) cu vârsta între 16–24 ani. Aceștia au la dispoziție pentru formarea profesională și sprijinirea antreprenoriatului alte programe de finanțare din cadrul Programului Operațional de Capital Uman.
Bugetul total alocat acestui program de finanțare este de 105 milioane de euro, finanțarea maximă ce poate fi alocată unui singur solicitant fiind de cinci milioane de euro, rezultând un număr minim de 21 de organizații ce urmau să semneze contractele de finanțare. Totuși, ca urmare a faptului că solicitanții au depus cereri de finanțare pentru valori mai mici de-atât, lista finală a proiectelor aprobate cuprinde un număr total de 169 de organizații selectate. Lista poate fi descărcată gratuit de la finalul acestui articol.
Etapele înscrierii în programul de formare profesională
Pentru a încasa ajutorul nerambursabil de 40.000 de euro, persoanele interesate vor urma mai multe etape:
În prima etapă se vor organiza cursurile de formare profesională, se vor desfășura stagiile de practică și se vor organiza concursurile de idei de afaceri prin intermediul cărora vor fi selectate proiectele ce vor fi finanțate cu 40.000 de euro.
În etapa următoare, persoanele care au câștigat concursul de idei de afaceri trebuie să își creeze o întreprindere și să îndeplinească obligațiile asumate prin planul de afaceri. Din valoarea totală de 40.000 de euro se va acorda un avans de 75% în momentul semnării deciziei de finanțare, înainte de implementarea planului de afaceri. Ulterior, după ce toate activitățile asumate au fost finalizate, se va acorda și tranșa finală de 25% a ajutorului.
În ultima etapă, după implementarea planurilor de afaceri, antreprenorii vor fi monitorizați pentru o perioadă de șase luni în scopul asigurării tuturor condițiilor necesare privind menținerea întreprinderilor și a locurilor de muncă.
Persoanele interesate de înscrierea la programele gratuite de formare profesională și de obținerea finanțării nerambusabile de 40.000 de euro pentru demararea unei afaceri trebuie să parcurgă zece pași, începând cu identificarea organizațiilor care implementează proiecte în regiunea în care își au domiciliul și până la finalizarea proiectului.