O Propunere legislativă pentru modificarea art. 2 din Legea nr.60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice a fost înregistrată de curând la Senat pentru dezbatere. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.
Proiectul prevede că “În situații excepționale, atunci când se realizează un eveniment de mare interes pe plan local, comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din cadrul unității administrativ-teritoriale poate aproba desfășurarea adunării publice și după ora 23:00”.
Inițiatorii motivează apariția acestei propuneri legislative prin faptul că legea actuală, apărută în 1991, vizează doar adunările publice de tip protest, miting sau demonstrație și nu permite organizarea de evenimente culturale sau religioase după ora 23:00. Conform art. 1 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, evenimentele culturale și cele religioase sunt incluse în categoria adunărilor publice.
Așadar, în prezent, evenimentele precum zilele municipiului/orașului/comunei, sărbătorirea revelionului, sărbători religioase sau evenimente importante în plan local nu se pot organiza decât înainte de ora 23:00. De asemenea, nici evenimentele culturale care nu implică sisteme de amplificare sonoră, cum sunt proiecțile 3D sau expozițiile de pictură în aer liber, nu se pot organiza în prezent după ora menționată anterior.
Prevederile Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice se vor aplica și evenimentelor aprobate să se desfășoare după ora 23:00.
Potrivit Legii 60/1991, toate “Adunările publice trebuie să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, cu protecția participanților și a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepția celor autorizate, funcționarea instituțiilor publice sau private, a celor de învățământ, cultură și sănătate, a unităților economice ori să degenereze în acțiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor, integritatea corporală, viața sau bunurile acestora ori ale domeniului public”.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)