Propunerea legislativă pentru modificarea art.3 din Legea nr.60 din 23 septembrie 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, ce a fost pusă recent în dezbaterea senatorilor, vizează clarificarea unor aspecte legate de desfășurarea adunărilor publice. Proiectul de act normativ are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul celor două Camere ale Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.
Astfel, documentul prevede că, prin excepție de la obligația de a declara în prealabil anumite categorii de adunări publice, nu vor trebui declarate “în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, protestele politice, precum și cele care se desfășoară în piețe, în alte locuri în aer liber, trotuare, ori în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”.
În prezent, potrivit legislației în vigoare, nu trebuie declarate adunările publice publice care au ca scop manifestări “cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”.
Așadar, în acest moment, mitingurile, demonstraţiile, manifestaţiile, competiţiile sportive, procesiunile şi altele adunări publice similare ce urmează să se desfăşoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber pot fi organizate doar după declararea prealabilă.
Totodată, proiectul de act normativ stabilește că, în cazul în care au indicii sau date clare despre acte sau manifestări violente ce ar putea avea loc, cei ce organizează adunările publice pentru care nu e necesară declararea prealabilă vor avea, ca în prezent, obligația să solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi competente şi poliţiei locale sprijin de specialitate.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)