avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Autorizatie protest
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Autorizatie protest

Buna ziua,

Am o neclaritate in legatura cu raspunderea legala pe care organizatorii unui protest o au in cazul in care in grupul de protestanti se infiltreaza persoane care produc pagube sau recurg la acte de violenta.

Aparent, textul legii 60/1991 se cam bate cap in cap cu un paragraf din modelul de cerere de autorizatie anexat aceleiasi legi. Ma refer la:

ART. 16
Comandanţii organelor locale de poliţie şi jandarmerie sau persoanele desemnate de aceştia au obligaţia de a asigura protecţia participanţilor şi de a stabili împreunã cu organizatorii mãsurile ce trebuie luate pentru desfãşurarea adunãrilor publice declarate, în condiţii de deplinã ordine.

care e un pic contradictoriu cu paragraful din modelul de cerere din anexa legii:

"Din partea noastrã sunt împuterniciţi sã asigure şi sã rãspundã de mãsurile privind buna organizare a adunãrii, astfel încât aceasta sã se desfãşoare în condiţii paşnice, civilizate şi sã nu degenereze în acte de violenţã, domnii: ........................................"

Din aceasta cauza, atunci cand exista sanse reale sa apara instigatori printre protestantii pasnici, lumea se fereste sa isi treaca numele pe o cerere unde exista exprimari ca: "sa asigure", "sa raspunda".

P.S. In schimb, unii zic "pe la colturi" ca daca protestul e neautorizat si apar incidente, pot fi identificati cei care s-au ocupat neoficial de organizare si pot fi acuzati de instigare la violente si constituire de grup infractional, ceea ce personal mi se pare cam exagerat.

Va multumesc anticipat pentru lamuriri!
Cel mai recent răspuns: LUCk33ro , utilizator 14:09, 22 August 2018
In primul rand trebuie spus ca autorizarea unui miting de protest impotriva statului, de catre organe si institutii ale statului, este, din start, o tampenie care nu are nimic de-a face cu democratia. Protestele impotriva lui Voda, nu se fac cu autorizatie de la Voda! E o chestiune de logica elementara, de bun simt. Din acest punct de vedere, legea in domeniu e un abuz.

Dar, revenind la intrebarea dvs., din punct de vedere legal, "organul" are toate parghiile sa traga organizatorii la raspundere in cazul in care evenimentele degenereaza in violente. De aceea se si depune acea hartie in care sunt indentificati niste oameni care raspund. In practica violentele pot lua nastere dintr-o larga varietate de motive sau situatii, inclusiv prin infiltrarea intre manifestanti a unor grupuri din galerii de fotbal, care au "meciurile lor proprii cu Jandarmeria", iar la garmada, daca cineva incita, prind curaj si oamenii care au venit acolo sa protesteze pasnic, se ocupa un bulevard, si atunci Jandarmeria trebuie sa intervina.
In final cine isi ia amenda? Cei care au depus cererea de autorizare a marsului de protest, adica fraierii care n-au avut altceva mai bun de facut decat sa procedeze legal. Pe langa ei, mai sunt amendati punctual si indivizi vinovati de violente, e normal sa fie asa si de aceea in ultimul timp Jandarmeria a inceput sa filmeze in interiorul unor astfel de manifestari tocmai cu scopul de a identifica cat mai mutli oameni (nu neaparat strict pe cei violenti - ci sa-i aiba acolo pe toti, trasi pe un film). Chiar si in acest caz, de identificare punctuala de indivizi violenti, organizatorii (adica aia care au depus cererea) nu scapa neaparat de amenda... pentru ca e organul cu legea in mana, impotriva lor.

Acestea fiind zise, in ziua de azi, pentru mitinguri de protest la adresa puterii, nu se mai cer autorizatii de protest. Lumea se aduna spontan (adica ilegal) intr-un loc public si striga, si e mai corect asa... e democratic. Cine se apuca de violente e pe barba lui, raspunde. Autorizatie de protest mai iau doar blocurile sindicale care isi duc oamenii ca pe oi pana in piata Victoriei, striga ceva care e scris pe o hartie, si se retrag in graba, sa nu deranjeze prea tare.
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2014
kres, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Mai astept si alte pareri. As dori sa stiu exact la ce ma expun daca imi trec numele pe o astfel de declaratie depusa la primarie. Din lege, nu inteleg cum as putea eu, ca organizator, sa raspund de toata lumea care vine la protest si nu inteleg nici care este delimitarea intre responsabilitatea mea si cea a organelor.
Cum spuneam mai sus, daca mitingul se autorizeaza legal, nu va expuneti la nimic atata timp cat timp lumea sta intr-un spatiu delimitat cu jandarmi in jur si striga ceva (situatia ideala).

Nu veti putea controla insa oamenii care vin si pleaca din zona de protest, momentul cand vor dori sa ocupe un bulevard (act ilegal) precum si iscarea unor altercatii cu Jandarmeria (dispute, imbranceli - lucruri comune la majoritatea manifestatiilor).

Si atunci, in functie de faptele petrecute (ocupat bulevard, aruncat cu pietre in Jandarmerie, lovit masini sau oameni nevinovati pe strada, etc., etc, etc.) si de excesul de zel al Jandarmeriei, sau a unor sefi de acolo, va puteti trezi acasa cu un proces-verbal de contraventie.
Multumesc. Domnule/Doamna kres, lucrati in domeniul legii sau aveti experienta de organizare proteste? Eu incerc sa obtin cat mai multe pareri avizate pentru a sti daca obtinerea unei autorizatii este un ajutor pentru prostest sau un bat in roata pentru organizatori.
Excesul de zel in legislatie cred ca se numeste abuz...

kres a scris:

Cum spuneam mai sus, daca mitingul se autorizeaza legal, nu va expuneti la nimic atata timp cat timp lumea sta intr-un spatiu delimitat cu jandarmi in jur si striga ceva (situatia ideala).

Nu veti putea controla insa oamenii care vin si pleaca din zona de protest, momentul cand vor dori sa ocupe un bulevard (act ilegal) precum si iscarea unor altercatii cu Jandarmeria (dispute, imbranceli - lucruri comune la majoritatea manifestatiilor).

Si atunci, in functie de faptele petrecute (ocupat bulevard, aruncat cu pietre in Jandarmerie, lovit masini sau oameni nevinovati pe strada, etc., etc, etc.) si de excesul de zel al Jandarmeriei, sau a unor sefi de acolo, va puteti trezi acasa cu un proces-verbal de contraventie.

Art. 3
Nu trebuie declarate in prealabil adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum si cele care se desfasoara in exteriorul sau in incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. In cazul in care organizatorii adunarilor publice nesupuse declararii prealabile detin indicii sau date ca desfasurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori ca ar putea sa duca la manifestari violente, au obligatia sa solicite din timp primarilor, unitatilor de jandarmi competente teritorial si politiei locale sprijin de specialitate.

Citeste mai mult: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2018
LUCk33ro, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum fac sa continui protestul meu in piata universitatii ? Cornel Cojocaru Cornel Cojocaru Va rog sa-mi dati un sfat legal pentru a putea sa continui neamendat fundamentat in sustinerea revendicarilor mele in zona Universitatii ! Aseara am tot auzit ... (vezi toată discuția)
Manifestatie de protest CristiPanait CristiPanait Stimati colegi,sunt liderul unei formatiuni politice intr-un mic municipiu din Romania,vreau sa organizez un miting de protest impotriva desfiintarii ... (vezi toată discuția)
Drepturile si obligatiile jandarmilor Am fost la meciul de fotbal steaua - dinamo. vis-a-vis de hotelul marriot este un fast food si am zis ca sa intru si sa manac ceva (ajunsesem mai devreme) si ... (vezi toată discuția)