Un operator economic are dreptul să deducă TVA rezultată din achiziționarea unor bunuri sau servicii de la un operator economic declarat inactiv de organele fiscale. Aceasta este decizia recentă a judecătorilor CJUE, una așteptată de altfel, în condițiile în care avocatul general al instituției europene formulase, cu câteva luni în urmă, concluzii asemănătoare.
Practic, decizia Curții contrazice practica judiciară națională care, până acum, a pronunțat de cele mai multe soluții de confirmare a măsurilor luate de organele fiscale în sensul respingerii dreptului de deducere a TVA în situațiile de genul, așa cum am explicat și aici.
Sau cu alte cuvinte, legislația autohtonă nu era conformă cu directivele europene, după cum ne-a transmis Gabriel Biriș, consultant fiscal și partener al casei de avocatură Biriș Goran.
Astfel, specialiștii se așteaptă acum la un val de procese împotriva ANAF, prin care firmele cărora Fiscul le-a respins cererile de deducere a TVA să își recupereze banii. Mai mult, "contribuabilii afectați de aplicarea prevederilor neconforme vor putea să ceară înapoi sumele respective, plus dobânzi", ne-a spus Gabriel Biriș, care vede decizia CJUE ca pe un "cutremur uriaș" pentru ANAF și cu impact chiar de miliarde de lei pentru bugetul statului.
De altfel, dreptul la dobândă este reglementat de Codul de procedură fiscală, care stabilește că, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilul sau plătitorul are dreptul la dobândă.
Desigur, trebuie ținut cont și de termenul de prescripție de cinci ani, stabilit prin Codul de procedură fiscală. În prezent, cuantumul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
Notă: Mai multe detalii despre momentul acordării dobânzilor găsiți aici, iar de aici aflați și motivele pentru Fiscul nu prea obișnuia, cel puțin până acum, să le acorde.