"
Ce consecinte sunt in cazul declararii unei firme ca inactiva de ANAF ?
Declararea contribuabililor inactivi se face de catre organul fiscal, prin decizie, emisa prin ordin al presedintelui ANAF care se comunica contribuabilului, potrivit Codului de procedura fiscala. In plus, in momentul in care sunt declarate inactive de catre Fisc, firmelor le este anulat codul de TVA .
De asemenea va fi si radiata din Registrul operatorilor intracomunitari in caz ca deruleaza operatiuni intracomunitare .
E posibil in practica sa nu ajunga la contribuabil decizia emisa de ANAF ( desi aceasta a fost comunicata conform procedurii fiscale ) si sa se trezeasca fiind inactiva .
In cazul in care firma este declarata inactiva de catre Fisc, atunci ea isi poate desfasura activitatea normal, cea pentru care a fost inregistrata la Registrul Comertului, insa pe durata inactivitatii avand codul de TVA anulat, desi firmele pot desfasura activitati economice acestea sunt obligate la declararea si plata catre bugetul de stat a tuturor impozitelor si taxelor.
Astfel conform art 11 alin ( 6) din Codul Fiscal :
"(6) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de prezentul cod, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate.
Prin urmare, desi poate emite facturi catre terti, firma inactiva este obligata la colectarea taxei pe valoare adaugata prin Formularul 311 si plata acesteia la bugetul de stat, insa chiar daca face achizitii in scopul desfasurarii activitatii sale nu are drept de deducere a taxei pe valoare adaugata pe care acesta o plateste furnizorilor de bunuri si servicii. ... "
Detalii/sursa :
[ link extern ]