Dreptul acționarilor de a se retrage dintr-o societate pe acțiuni este prevăzut într-o Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.134 din Legea societăților nr. 31/1990, document înregistrat marți în Parlament și care va fi dezbătut și votat, pe rând, de senatori și deputați.
Totuși, retragerea va fi posibilă doar pentru motive temeinice și în urma unei hotărâri a tribunalului, potrivit proiectului de lege. În expunerea de motive anexată documentului înregistrat la Senat este subliniat că necesitatea modificărilor provine din faptul că legislația în vigoare este una rigidă, lacunară și interpretabilă.
"În aceste condiții, majoritatea acționarilor rămân cu capitalul investit blocat, nu primesc nici dividende, societatea este condusă doar în interesul economic al unui singur acționar majoritar sau al unui grup restrâns de acționari care formează majoritatea și, din păcate, legea nu le permite acestor acționari păgubiți să se retragă din societate", este explicat în documentul citat.
Potrivit inițiatorilor, nici modificările aduse ulterior legii societăților nu au rezolvat problemele enumerate, motiv pentru care este nevoie de clarificări.
Un alt proiect aflat în Parlament, dar care a trecut deja de prima Cameră, respectiv Senatul, în vară, stabilește ca repartizarea profitului între asociații unei firme să poată fi făcută și trimestrial, în timpul exercițiului financiar, până la 100% din profitul contabil net al fiecărui trimestru - detalii, aici.
Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată de președințele țării și publicată în Monitorul Oficial.