Măsura de interzicere a acțiunilor la purtător este prevăzută în cadrul unei Propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 a societăţilor, ce se află, în prezent, în dezbatere în Senat, fiind necesară adoptarea de către Parlament, promulgarea de către șeful statului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a-și produce efectele.
Legea nr. 31/1990 prevede, în cazul societăților comerciale înregistrate ca societăți pe acțiuni, două posibilități de emisiune: acțiuni nominative, care conțin toate datele de identificare ale propriatarului de drept și acțiuni la purtător. Cea de-a doua formă, acțiunile la purtător, reprezintă o formă de organizare a societăților comerciale care îngreunează măsurile de creștere a gradului de transparență a proprietarilor de capitaluri.
După cum se arată în expunerea de motive la inițiativa legislativă, menținerea acestei forme de organizare a societăților comerciale nu se mai justifică, având în vedere că societățile pe acțiuni au la îndemână instrumente și instituții care să permită un transfer rapid al părților sociale sau valorificarea imediată a acestora.
Mai mult decât atât, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au adoptat măsuri de transparentizare a proprietarilor de capitaluri, pentru a evita practicile de spălare de bani, conflictele de interese și finanțarea terorismului. În România, societățile comerciale organizate ca societăți pe acțiuni la purtător reprezintă o vulnerambilitate suplimentară, în relație cu procedurile de achiziție publică.
Având în vedere faptul că și la nivelul Uniunii Europene este în procedură de adoptare a directivă care va obliga statele membre să transparentizeze orice formă de proprietate comercială, inițiativa legislativă va permite adaptarea legislației naționale la prevederile europene.
Totodată, în expunerea de motive se precizează că societățile comerciale care nu satisfac cerințele de transparență impuse de inițiatori pot primi sancțiuni, însă proiectul de lege privind completarea și modificarea Legii nr. 31/1990 nu prevede, în clar, valorile sau condițiile în care acestea se vor putea aplica.
Conform acestui proiect de act normativ, acțiunile nominative trebuie să menționeze, în mod obligatoriu, următoarele informații de identificare a acționarilor: numele, prenumele, codul numeric personal și domiciliul acționarului persoană fizică, denumirea, sediul numărul de înmatriculare și codul unic de înregistrare ale acționarului persoană juridică.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)