Măsura interzicerii existenței firmelor cu acțiuni la purtător este inclusă într-o inițiativă legislativă cetățenească de modificare a Legii societăților nr. 31/1990, document publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 846 din 25 octombrie 2017.
Potrivit expunerii de motive anexate inițiativei cetățenești, efectul unei asemenea măsuri asupra economiei țării ar fi unul pozitiv, întrucât ar determina creșterea transparenței și implicit a nivelului de încredere, nefiind identificate câștiguri pentru economie generate de existența acestor societăți.
Practic, acțiunile la purtător sunt acte care pot ajunge să se refere la valori materiale foarte mari și care pot circula de la un proprietar la altul fără limitări și fără formalități pentru confirmarea transmiterii, acest lucru realizându-se prin simpla transmitere din "mână în mână". Acțiunile la purtător pot ascunde proprietatea și facilita evaziunea fiscală, motiv pentru care în mai multe state europene, precum Belgia, Marea Britanie, Cehia sau Cipru, acestea sunt deja interzise.
În România, acțiunile la purtător sunt reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, act ce prevede, în cazul societăților comerciale înregistrate ca societăți pe acțiuni, două posibilități de emisiune: acțiuni nominative, care conțin toate datele de identificare ale proprietarului de drept și acțiuni la purtător.
Potrivit documentului apărut ieri în Monitor, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care va emite acțiuni la purtător sau va preda titularului acțiunile înainte de termen ori va preda acțiunile liberale în tot sau în parte, în afara cazurilor stabilite de lege, va risca o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la doi ani.
Totodată, deținătorii de acțiuni la purtător ar urma să fie obligați să le transforme în acțiuni nominative, prin înregistrarea acestora din urmă la registrul comerțului. Dacă acest lucru nu se va petrece în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, deținătorii vor pierde dreptul de vot și dreptul la dividende.
Conform procedurii legale privind initiațivele cetățenești, documentul va trebui să strângă cel puțin 100.000 de semnături ale cetățenilor cu drept de vot pentru a putea fi înregistrat și dezbătut în Parlament.
Notă: Prevederi asemănătoare pentru interzicerea acțiunilor la purtător sunt incluse într-un proiect de lege înregistrat deja în Parlament, dar care nu stabilește precis valorile sau condițiile în care se vor aplica sancțiunile. Detalii sunt aici.
Comentarii articol (2)