avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Actionari S.A
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Actionari S.A

Exista posibilitatea legala ca actionarii unei societati pe actiuni sa nu fie mentionati in certificatul constatator eliberat de registrul comertului si sa ramana astfel anonimi pentru public?
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 19:34, 4 Iunie 2012
Nu, in certificatul constatator sunt mentionati actionarii, administratorii, obiect de activitate, cenzori etc. Ar fi o varianta in situatia S.A. cu actiuni la purtator, insa in certificatul constatator tot ar apare inscrisi actionarii fondatori.
In legislatia noastra nu avem forma de societati anonime, cum sunt de exemplu in Franta, acele "societe anonyme".
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Da, se poate ca registrul actionarilor sa fie tinut de o societate de registru independent, datele privind modificarea actionarilor nefiind obligatoriu sa fie comunicate registrului comertului si astfel sa fie contabilizate intr-un certificat constatator emis de aceasta din urma institutie( art. 180 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata). Este obligatoriu insa sa fie inscris in registrul comertului consiliul de administratie care are(sau ar trebui sa aiba) situatia si datele la zi a tuturor actionarilor.
Adrian, se poate numai in cazul unei S.A. cu actiuni la purtator ...
Practica registrului comertului este favorabila celor relatate de mine. Sa nu uitam ca societatea pe actiuni este o societate de capitaluri nu de persoane. Este nevoie sa fie inregistrati in mod obligatoriu fondatorii(primii actionari) in registrul comertului.Nu in cele din urma in cuprinsul art. 180 din Legea nr. 31/1990 nu am identificat sintagma ,, actiuni la purtator". Exista un formular tipizat pe care il gasiti aici: [ link extern ]
care la punctul 5.10 ne indica faptul ca pe acest formular se poate depune un extras al registrului actionarilor, acest lucru fiind facultativ.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
ContSters22713, utilizator
Registrul actionarilor poate fi tinut doar de de o societate de registru independenta sau poate fi tinut si de societatea pe actiuni prin grija C.A ori A.G.A ?

Alte discuții în legătură

Actionari ContSters154162 ContSters154162 Registrul actionarilor unui S.A poate fi tinut doar la sediul societatii sau evidenta actionarilor ar trebuii tinuta si intr-un registru independent? :help: (vezi toată discuția)
Societate actiuni la purtator Alessia1 Alessia1 Intr-o societate pe actiuni numarul actionarilor nu poate fi mai mic de 5. Intrebarea mea este cum se verifica numarul minim al actionarilor intr-o societate ... (vezi toată discuția)
Schimbare asociati la un sa george141414 george141414 Se doreste a se schimba doi asociati la un SA(o persoana fizica si una juridica), cu 3 persoane fizice. Cum se procedeaza? In baza carui articol se poate ... (vezi toată discuția)