avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Societate actiuni la purtator
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Societate actiuni la purtator

Intr-o societate pe actiuni numarul actionarilor nu poate fi mai mic de 5. Intrebarea mea este cum se verifica numarul minim al actionarilor intr-o societate cu actiuni la purtator?
Cel mai recent răspuns: pascale_cristian , utilizator 13:13, 18 Mai 2005
sa presupunem ca 5 persoane sunr actionari la un SA, iar doua dintre ele isi vand actiunile unui tert.
orice viitoare AGA la care vor lua parte toti actionarii va trebui publicata in 15 zile in Mon. Oficial.Asa ca se va obesva foarte usor numarul actionarilor
In al doilea rand nu cred ca un fost actionar mai vrea sa figureze ca si actionar sau un actionar cu un pachet majoritar sa nu figureze.
In momentul cand se face mentiunea la Reg Com. in dosar va trebui depus contractul de vanzare-cumparare de actiuni, contractul de cesiune sau o copie de pe registrul actionarilor care este tinut de firma ( completarea lui este o obligatie a administratorului firmei )
Va multumesc pentru raspunsuri.

Ana, ai dreptate in ceea ce priveste adunarile AGA, dar eu am luat in calcul ipoteza in care se prezinta 4 actionari care detin in total un anumit procent care, insa, nu reprezinta intregul capital social, iar detinatorul restului de capital social nu se prezinta sau nu doreste sa isi decline identitatea si atunci nu depune actiunile la societate. Actiunile pot fi detinute de un alt actionar (actionarul nr. 5) sau de unul dintre cei 4 actionari prezenti care, insa nu a depus toate actiunile pe care le detine la societate.
Cum verifici?

Intr-adevar, in registrul actionarilor se trece, de regula, numarul actiunilor emise, categoria si valoarea acestora si numele actionarului cu numarul de ordine al actiunilor pe care le detine. Dar oare, daca am actiuni la purtator trebuie sa mai trec in registrul actionarilor si numele actionarului? Oare nu se pierde din vedere scopul societatii cu actiuni la purtator, de a fi o societate anonima?

Legea 31/1990 prevede ca "Dreptul de proprietate asupra actiunilor la purtator se transmite prin simpla traditiune a acestora", deci nu este necesara inregistrarea cesiunii la Registrul Comertului... si nici in registrul actionarilor detinut de societate.
Persona care detine actiunea este prezumata a fi actionar, indiferent de ceea ce apare in registrul actionarilor detinut de societate.
Daca Legea imi spune ca transferul dreptului de proprietate se face fara nici o formalitate, de ce sa ma apuc eu sa fac mentiuni la Registrul Comertului sau declaratii in registrul actionarilor?
Intrebarea mea este:
mai exista vreun alt act normativ care sa regelementeze societatile cu actiuni la purtator in afara de Legea 31/1990?
Va supun atentiei urmatorul aspect! Pentru a se respecta ,,scopul'' infiintarii unei societati cu actiuni la purtator (anonimatul si procedura foarte simpla prin care actiunile isi schimba proprietarul) de obicei se numesc cei cinci actionari fondatori (masca) care de principiu se prezinta cu cate o actiune in manuta. Sunt foarte importante prevederile actului constitutiv...cele derogatorii (sau in completare, daca va suna mai bine asa) de la Legea 31!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune actiuni - titlu gratuit, formalitati la onrc Silvia Dumitru Silvia Dumitru Actionarul majoritar al unui SA (pers fizica),cesioneaza cu titlu gratuit actiunile unei alte persoane fizice.S-a intocmit contract cesiune la notariat. Ce ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social sa - eliminare membru fondator matekevin matekevin Buna ziua. Am o intrebare.Bunica mea era membru fondator intrun SOCIETATE PE ACTIUNI. In anul trecut bunica si inca 40 de actionari a cerut iesirea din ... (vezi toată discuția)
Schimbare asociati la un sa george141414 george141414 Se doreste a se schimba doi asociati la un SA(o persoana fizica si una juridica), cu 3 persoane fizice. Cum se procedeaza? In baza carui articol se poate ... (vezi toată discuția)