avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Majorare capital social SA - eliminare membru fondator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Majorare capital social SA - eliminare membru fondator

Buna ziua.
Am o intrebare.Bunica mea era membru fondator intrun SOCIETATE PE ACTIUNI.
In anul trecut bunica si inca 40 de actionari a cerut iesirea din societate.In cursul procedurii de iesire am verificat lista actionarilor si atunci am observat ca bunica a disparut de pe lista.
Ce am de facut in cazul asta.
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 21:44, 9 Martie 2013
Nu aveti nimic de facut, probabil bunica dumneavoastra care detinea calitatea de actionar si-a cesionat partile sociale, iar prin aceasta cesiune a renuntat la calitatea domniei sale de actionar in societate.
Nu.Pur si simplu a disparut.In anul 2006 societatea era obligat sa mareasca capitalul social de la 9000 pana la 78000 majorarea s-a facut din rezerva societatii,Administratorii,fara sa convoaca adunarea generala a modificat actiunile in favoarea lor"cei 2 administratori si personalul societatii" in asa mod ca pe catva actionari a sters de pe lista iar la altii cate 20-25% mai putin a calculat din actiuni.Pentru adminstratori cate 3000 deactiune
in plus iar la muncitorii cu cate 500 de actiuni.
Cand am vazut nam crezut,dar sa stiti ca astai realitatea.
Legal nu se poate face asa ceva. Orice mentiune, respectiv schimbare de actionariat se face in temeiul legii nr. 31 din 1990 si al legii nr. 26 din 1990 si se inregistreaza la Registrul Comertului. Puteti verifica la aceasta institutie in ce baza "a disparut" bunica dumneavoastra din structura actionariatului.
Si totusi, din 2006 pana acum nu v-ati sesizat? Aveati modalitati de opozitie pe care le puteati exercita impotriva unei astfel de operatiuni.
Actionarii majoritari au putut sa se foloseasca de o stratagema uzitata in asemenea cazuri, respectiv majorarea capitalului social, dar fara convocarea AGA nu ar fi fost posibil. Trebuie vazut in primul rand de ce natura au fost actiunile bunicii - nominative sau la purtator, ce este scris in actul constitutiv al societatii referitor la cesiunea actiunilor. Solicitati consiliului de administratie o copie dupa extrasul din registrul actionarilor sau solicitati de la registru comertului o copie dupa acest extras al registru al actionarilor daca s-a depus, precum si o copie dupa actul constitutiv si un istoric al inregistrarilor in registru comertului. Conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, la SA nu este obligatoriu ca transmiterea dreptului de proprietate asupra actiunilor sa fie inscrisa in registru comertului. Sfatul meu este ca impreuna cu un avocat specializat in drept societar sa studiati problema deoarece hotararea AGA nestatutara sau nelegala se poate ataca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
ContSters22713, utilizator
Actiunile sant nominative.Am inca o intrebare,in cazu asta pot sa ma apelez la procuratura?

Alte discuții în legătură

Cesiune actiuni - titlu gratuit, formalitati la onrc Silvia Dumitru Silvia Dumitru Actionarul majoritar al unui SA (pers fizica),cesioneaza cu titlu gratuit actiunile unei alte persoane fizice.S-a intocmit contract cesiune la notariat. Ce ... (vezi toată discuția)
Termenul de opozitie de la cesiune este la fel la sa ca si la srl?? adela05 adela05 in situatia in care un SRL care este actionar in cadrul unui SA cesioneaza toate actiunile pe care le detine in SA catre o ps fizica (care este asociat unic in ... (vezi toată discuția)
Aga legal constituita sau nu??? codmor codmor Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati daca se poate cu un raspuns. Nu sunt jurist de meserie, asa ca .....#-o Lucrez la o societate comerciala, care are 5 ... (vezi toată discuția)