avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune actiuni - titlu gratuit, formalitati la ONRC
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune actiuni - titlu gratuit, formalitati la ONRC

Actionarul majoritar al unui SA (pers fizica),cesioneaza cu titlu gratuit actiunile unei alte persoane fizice.S-a intocmit contract cesiune la notariat.
Ce acte trebuie ptr inscriere la ONRC? (in afara de registrul actionari care se tine la firma).Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nico44 , utilizator 08:52, 19 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veti depune :

· Hotararea adunarii generale a asociatilor - AGA privind cesiunea de parti sociale, schimbarea structurii participarii asociatilor la capitalul social, ca urmare a cesuinii, revocarea actualului adminsitrator si numirea noului administrator;
· Contractul de cesiune de parti sociale;
· Declaratia noului actionar privind indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru detinerea calitatii de actionar;
· Specimenul de semnatura al noului asociat;
· Act aditional care sa cuprinda cele hotarate in adunarea generala a asociatilor - AGA;
· Actul constitutiv actualizat.
Este vorba de un SA de niste actiuni, si nu de SRL, dvs spuneti parti sociale.Si de ce revocarea administratorului, ca nu se pune problema?Noul actionar nu doreste schimbarea lui?
Sunt aceleasi conditii, fie ca se numesc actiuni, fie ca sunt parti sociale.
In legatura cu administratorul, eu v-am dat si varianta in care se va schimba admin.
Altfel, mai studiati si legea 31/1990 privind societatile comerciale.
Pe langa registrul actionarilor, mai aveti nevoie de:
- confirmarea structurii actionariatului, eu o dau sub forma unei declaratii semnata de administrator prin cara arata care este structura capitalului social in urma cesiunii;
- imputernicire si fotocopie CI persoana imputernicita.

Se foloseste formularul 6 (depunere si mentionare acte). Nu se va depune contractul de cesiune.


Bafta!
Cred ca se impun a fi facute unele precizari...cesiune cu titlu gratuit nu este o exprimare corecta. Cesiunea este de fapt o vanzare si unul din elementele acesteia este pretul. Se poate vorbi eventual de o cesiune la valoarea nominala care este cu totul altceva. Daca instrainarea actiunilor se face cu titlu gratuit este vorba de o donatie, care se face dupa regulile acesteia. De asemenea, cesiunea de parti sociale la SRL sau cesiunea de actiuni la SA se fac dupa reguli diferite. Inregistrarea cesiunii actiunilor este facultativa in registrul comertului, dar daca se opteaza pentru acest demers este nevoie de un extras de pe registrul actionarilor certificat de presedintele consiliului de administratie.
Daca actiunile sunt la purtator se transfera prin simpla traditiune a acestora. A se lectura in acest sens art. 98 si art. 99 din legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, precum si Ordinul MJ 2594/C/2008 - anexa 134(3).

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale didi67 didi67 Cumpar 4 parti sociale a cate 100.000 lei la o firma cu capital minim (2 milioane), respectiv 20%, si in acelasi timp preiau si functia de ... (vezi toată discuția)
Se poate intr-un singur dosar? alex.v alex.v Buna ziua. As dori sa fac urmatoarele modificari la Registrul Comertului si as vrea sa stiu daca se pot face intr-un singur dosar: Cesiune actiuni/parti ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga cesiune Anny2009 Anny2009 Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)