Propunerea legislativă pentru modificarea art. 2 lit. b) din Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost înregistrată de curând la Senat pentru dezbatere și propune mărirea listei dezastrelor naturale care sunt acoperite de polița PAD. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.
Concret, proiectul de lege prevede adăugarea furtunii în rândul dezastrelor naturale acoperite de polița PAD. Astfel, furtuna se va alătura dezastrelor naturale acoperite deja de această poliță de asigurare obligatorie a locuințelor, și anume cutremurele, alunecările de teren și inundațiile.
Această propunere de modificare a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost făcută în contextul în care, cu câteva săptămâni în urmă, furtunile puternice din vestul țării au făcut pagube materiale importante. Din păcate, aceste furtuni s-au soldat și cu pierderi de vieți omenești și au scos la iveală vulnerabilitățile sistemelor de prevenire și protecție a populației în cazul calamităților și dezastrelor naturale.
Din cauza faptului că furtuna lipsește din lista dezastrelor naturale acoperite de polița PAD și în ciuda daunelor provocate locuințelor de furtuna puternică de la jumătatea lunii septembrie, persoanele care au fost afectate de aceasta nu vor avea parte de despăgubiri, chiar dacă aveau o poliță de asigurare obligatorie a locuinței. Așadar, dacă această modificare a legislației privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va fi adoptată, românii care au polițe PAD și ale căror locuințe au fost afectate de o furtună vor putea cere despăgubiri.
Potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), la sfârșitul lunii august erau asigurate doar 1,65 milioane de locuințe, în condițiile în care, conform datelor Institutului Național de Statistică, în România există nu mai puțin de 8,92 milioane de locuințe, adică doar aproximativ 18,5% din locuințele din țara noastră sunt asigurate.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)