Prevederile actuale ale Codului fiscal nu mai oferă PFA-urilor scutirea de la plata CAS și CASS în situația în care obțin și venituri din salarii, așa cum se stabilise înainte. Anul acesta, dacă nu se regăsesc în alte situații de excepție (de pildă, sunt pensionari și nu datorează CAS), PFA-urile datorează contribuții sociale dacă obțin venituri din activități independente (plus, eventual, alte venituri nesalariale) de cel puțin 22.800 de lei.
Conform Codului, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția.
La CASS însă, baza de calcul anuală este reprezentată echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice. Prin urmare, baza de la CASS este una fixă.
Prin urmare, PFA-urile, dar și ceilalți contribuabili care obțin venituri din activități independente sunt obligați să achite contribuții sociale în situația în care obțin un venit net mai mare de 22.800 de lei, reprezentând 12 salarii minime brute pe economie. Mai mult, în cazul CAS, contribuabilul poate alege, pentru plata contribuțiilor, o bază de calcul mai mare decât valoarea de 22.800 de lei, dacă dorește să achite contribuții de pensii mai mari.
Iată, în cele ce urmează, un exemplu de calcul pentru un PFA care estimează că obține anul acesta venituri din activități independente peste plafonul celor 12 salarii minime brute. Concret, pentru un venit brut de 50.000 de lei, un PFA va achita prin declarația unică următoarele cote de contribuții:
- pentru CAS se va plăti o cotă de 25%, astfel: 475 lei lunar, 1.425 lei trimestrial sau 5.700 lei anual;
- pentru CASS se va plăti o cotă de 10%, astfel: 190 lei lunar, 570 lei trimestrial sau 2.280 lei anual.
Suma contribuțiilor totale va ajunge, conform explicațiilor date anterior, la 35%. Totuși, în cazul cota se aplică la valoarea de 22.800 de lei, aceste contribuții vor avea o pondere din ce în ce mai mică din valoarea totală a veniturilor obținute pe măsură ce veniturile vor fi mai mari.
PFA-urile plătesc CAS și CASS acum prin intermediul declarației unice, al cărei termen de depunere în 2018 este 16 iulie. Din 2019 însă, termenul-limită este 15 martie.