Pentru a-şi prelungi durata inspecţiei de efectuat, inspectorii fiscali folosesc o sumedenie de „trucuri”, uneori nejustificate, cum ar fi:
- Solicitarea unor informaţii care uneori nu sunt relevante pentru inspecţia respectivă, de exemplu, solicitarea dosarului preţurilor de transfer la o inspecţie care are ca obiect rambursarea de TVA;
- Întreruperea inspecţiei fiscale pentru efectuarea unui număr mare de verificări încrucişate la contribuabili aflaţi în administrarea altor unităţi fiscale.
De foarte multe ori se solicită „control încrucişat” pentru a verifica din punct de vedere contabil şi fiscal o relaţie comercială „în font”, dar sub pretextul suspiciunii privind realitatea şi legalitatea unei tranzacţii între firme se iroseşte timp în van, întrucât fie nu se constată deficienţe pe „circuitul în font”, fie pragul ales şi supus verificării este nesemnificativ;
- Suspendarea inspecţiei fiscale prin folosirea unei fraze generice şi nedefinite precis şi concret prin actul normativ şi anume „efectuarea de cercetări specifice în vederea identificării unor persoane sau stabilirea realităţii unor tranzacţii”.
Folosindu-se de această „prezentare generică”, inspectorii fiscali nu pregetă în a instrumenta şi întrerupe o inspecţie fiscală, efectul fiind prelungirea și, din punctul nostru de vedere „acoperitor”, prin prisma conţinutului vag şi neconcludent al textului legislativ.
- Suspendarea inspecţiei fiscale pentru solicitarea unor informaţii suplimentare de la autorităţile fiscale similare din alte state membre ale UE, cu toate că sistemul de verificare VIES (sistem informativ agreat de UE) le permite să acceseze aceste informaţii în termen scurt.
E bine să ştiţi aceste lucruri şi, ori de câte ori se prelungeşte inspecţia fiscală pe unul sau mai multe motive enumerate anterior, să solicitaţi informaţii suplimentare, în virtutea prevederilor Codului de procedură fiscal şi a Cartei drepturilor şi obligaţiilor contribuabililor pe timpul desfăşurării inspecţiei fiscale.
Bineînţeles că cel mai important lucru este să verificaţi dacă întreruperea inspecţiei fiscale se face în temeiul prevederilor legale. În acest sens, trebuie să ştiţi că întreruperea inspecţiei fiscale se face doar pentru motive întemeiate şi în baza unui document oficial emis de conducătorul autorităţii fiscale.
Propunerea de suspendare va fi făcută în scris de către organele de inspecţie fiscală prin întocmirea unui referat ce conţine unul din motivele enumerate. Dacă se avizează favorabil, referatul va fi supus aprobării conducătorului inspecţiei fiscale.
Ulterior, organele de inspecţie fiscală vor comunica contribuabilului, în scris, data de la care se suspendă acţiunea de inspecţie fiscală şi, reţineţi, una din situaţiile pe care le vom prezenta mai departe.
Situaţiile sau condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi suspendată o inspecţie fiscală, le putem grupa în:
- Situaţii nefavorabile contribuabililor;
- Situaţii favorabile contribuabililor.
Primele sunt în general „pretexte” de prelungire, de multe ori nejustificată, a inspecţiei fiscale, despre care am vorbit anterior, dar le enumeram în linii mari:
- efectuarea unuia sau mai multor controale încrucişate, în vederea verificării suspiciunilor identificate în legătură cu documentele şi oportunităţile impozabile contribuabilului supus inspecţiei fiscale;
- pentru efectuarea de cercetări specifice în vederea identificării unor persoane sau stabilirea realităţii unor tranzacţii;
- pentru solicitarea unor informaţii suplimentare de la autorităţile fiscale similare din alte ţări membre ale UE sau din state cu care România are încheiate convenţii internaţionale pentru schimburi de informaţii în scopuri fiscale; pentru solicitarea elaborării şi prezentării dosarului preţurilor de transfer, etc.
Cele favorabile contribuabililor sunt suspendări în următoarele condiţii:
- La solicitarea scrisă a contribuabilului; ca urmare a apariţiei unei cauze justificate;
Atenție! Se acordă o singură dată pe parcursul inspecţiei fiscale, dar nu ezitați să o cereți, mai ales când constataţi că inspecţia fiscală capătă o turnură nefavorabilă, căutaţi un motiv „justificat” şi veţi obţine cu siguranţă suspendarea;
- Pentru soluţionarea contestaţiei formulate împotriva unui act administrativ fiscal emis anterior care poate influenţa inspecţia în curs sau când finalizarea inspecţiei fiscale depinde de pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Este indicat să cereţi chiar dumneavoastră suspendarea inspecţiei în curs în această situaţie, pentru a nu afecta rezultatele inspecţiei în curs cu efectele unei soluţii fiscale anterioare;
- În cazul în care, la data prevăzută pentru începerea inspecţiei fiscale, reprezentantul legal al contribuabilului nu este prezent la locul de desfăşurare a inspecţiei fiscale şi nici nu a desemnat un împuternicit să îl reprezinte în relaţia cu organul fiscal.
Atenție! Fără prezenţa reprezentantului legal al contribuabilului nu poate începe inspecția fiscală! Analizaţi în ce situaţie limită vă puteţi folosi de această prevedere legală.
Important de reținut! Suspendarea inspecţiei fiscale este şi ea limitată, deci nu se poate exagera prelungirea ei. Astfel, inspecţia fiscală este suspendată până la data la care încetează motivul suspendării, dar nu mai mult de 6 luni de la data suspendării.
Atenție: Orice comunicare a suspendării trebuie urmărită o perioadă de timp scursă şi acţionaţi de îndată asupra organului de control dacă acesta nu reia inspecţia fiscală după expirarea termenului limită de 6 luni.
Manualul de protecție fiscală reprezintă o colecție de informații utile & sfaturi practice pentru afaceri sănătoase oferită de consultanții Nexia CRG.