Salariul mediu net în septembrie, 2.376 lei
Salariul mediu brut a ajuns la 3.305 lei în septembrie, iar câștigul mediu net la 2.376 lei.
Conform statisticii, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației — inclusiv activități de servicii informatice, respectiv 6.022 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.399 lei), informează Agerpres.ro.
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 111,5%.
În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a fost de 100% pentru luna septembrie 2017 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 178,3%, păstrând aceeași valoare ca și în luna august 2017.
Benzina premium a ajuns la 6 lei pe litru
Preţul benzinei a ajuns aproape de pragul psihologic de 6 lei pe litru la multe staţii de carburanţi din ţară. Iar pe alocuri, carburanţii premium au atins deja acest prag. Nu s-a mai întâmplat din 2016, înainte de reducerea accizelor şi a TVA-ului. Doar în ultimul an, carburanţii s-au scumpit, de fapt, cu aproape 1 leu pe litru.
Carburanţii au ajuns la valoarea de 6 lei pe litru într-o benzinărie de pe Autostrada București-Pitești. Vorbim însă de sortimentele premium şi de reţeaua de benzinării care, în mod tradiţional vinde cei mai scumpi carburanţi.
Şi în cazul carburanţilor obişnuiţi evoluţia preţurilor este evidentă. De la 1 ianuarie, benzina şi motorina s-au ieftinit cu 50 de bani după ce a fost eliminată supraacciza şi redusă Taxa pe Valoare Adăugată de la 20 la 19%.
Au urmat apoi scumpiri succesive, din cauza creşterii cotaţiei barilului de petrol şi reintroducerii supraaccizei, în două tranşe.
Bitcoinul erodează atractivitatea aurului
Sintagna „Buy bitcoin” a depăşit expresia ”Buy gold”, la frecvenţa căutărilor pe Internet, astfel că moneda virtuală poate fi adăugată pe lista de factori care erodează atractivitatea metalului preţios.
Creşterea preţului aurului a încetinit în ultimele două luni, pe fondul aprecierii dolarului şi a cotaţiilor acţiunilor la nivel mondial, în timp ce îngrijorările provocate de Brexit şi campania pentru independenţa Cataloniei nu au amplificat în mod semnificativ cererea pentru activele considerate sigure.
Aprecierea bitcoin atrage în schimb interesul investitorilor pentru moneda virtuală în detrimentul aurului.
Potrivit Google Trends, căutările online prin sintagna ”buy bitcoin” le-au depăşit pe cele care folosesc expresia ”buy gold”, după ce anterior le-au depăşit pe cele referitoare la argint.
În luna octombrie, cantitatea de aur care a fost tranzacţionată pe platforma de tranzacţii online BullionVault a scăzut cu aproape o treime comparativ cu media ultimelor 12 luni.
„Cu piaţa americană de capital care atinge zi de zi noi recorduri, nu este o surpriză că preţurile aurului au scăzut. Unii investitori sunt distraşi şi de zgomotul din jurul bitcoin şi al altor monede virtuale. Una peste alta, interesul din partea investitorilor noi în aur este cel mai scăzut după minimele de preţuri atinse la sfârşitul anului 2015”, a declarat Adrian Ash, director pentru cercetări la BullionVault, în Londra.
Comentarii articol (0)