În afară de modificările la sistemul de impozitare și taxare a celor care obțin venituri din activități independente, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a modificat vineri și lista celor care beneficiază de asigurare la sănătate să plătească CASS.
Primii adăugați pe listă sunt studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a patru până la șase ore convenționale didactice pe săptămână.
Apoi, dacă până acum pensionarii se regăseau pe listă doar în privința venturilor din pensii (adică pentru acestea nu plătesc CASS, dar sunt automat asigurați la sănătate), acum nu plătesc nici pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală.
Și la categoria celor care obțin concedii medicale avem o listă ceva mai lungă acum. În plus față de persoanele care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, (acordat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale), pentru indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, sunt scutiți de plata CASS și care se află în concedii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav și concediu de risc maternal.
Pentru aceste concedii medicale, scutirea de plata CASS se acordă numai pentru plata acestor indemnizații. Dacă se obțin și alte venituri pentru care există obligația de a plăti CASS, atunci scutirea nu va opera și pentru acestea din urmă.
Gravidele, șomerii și alte categorii exceptate
Lista celor care beneficiază în prezent de servicii medicale de la stat fără să achite CASS este mult mai lungă de atât.
De pildă, beneficiază gratis de servicii medicale soțul, soția și părinții fără venituri proprii, care se află în întreținerea unei persoane asigurate sau persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006.
Apoi, plata CASS este asigurată din alte surse pentru următoarele categorii (câteva exemple):
- femeile însărcinate și lăuzele;
- copiii până la vârsta de 18 ani, dar și cei între 18 și 26 de ani, dacă sunt elevi, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor
- persoanele care se află în concediu de acomodare (concediul acordat celor care adoptă un copil);
- persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecţie socială;
- cei care primesc indemnizaţie pentru creșterea copilului;
- cei care primesc ajutor social în vederea obținerii venitului minim garantat;
- personalul monahal al cultelor recunoscute legal.
În fine, persoanele fizice care nu obțin niciun fel de venit, dar care doresc să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat, plătesc mai puțin decât până acum pentru contribuția de sănătate - detalii, în acest material.