Mai exact, în Ordinul comun al Ministerului Mediului și Ministerului Finanțelor Publice nr. 1.488/3.198/2017, regulile procedurale cuprinse în act intrând în vigoare pe 29 decembrie 2017.
În primul rând, din ordin aflăm că dobânzile se vor vira în conturile solicitanților ulteriori virării banilor de taxe. Apoi, din document reiese că dobânzile nu trebuie cerute de contribuabil expres, ci se vor calcula și acorda din oficiu.
"După efectuarea restituirii sumelor (...), organul fiscal central competent calculează dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii, dar nu mai târziu de termenul stabilit prin ordonanţa de urgenţă pentru restituirea taxelor/timbrului", scrie în ordinul comun. Așadar, după ce se restituie banii, se începe calculul dobânzilor și apoi acordarea lor.
Reamintim că banii se dau înapoi începând cu 1 ianuarie 2018, cu excepția timbrului de mediu, unde restituirea se va face în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019. Și dobânzile se vor acorda tot în acest interval, potrivit normelor în vigoare.
"Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulţeşte cu numărul de zile aferent perioadei cuprinsă între data perceperii taxei/timbrului şi data restituirii efective, şi cu nivelul dobânzii prevăzut de art. 174 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, respectiv 0,02%/zi", scrie în norme despre modul de calcul al dobânzilor. Așadar, nivelul dobânzii va fi de 0,02% pe zi.
Conform documentului, dacă dreptul la restituirea fostelor taxe auto a fost deja stabilit printr-o hotărâre judecătorească, atunci dobânda va fi cea stabilită de instanța judecătorească -- dacă s-a stabilit una.
Sunt contribuabili care critică însă modul de calcul al dobânzilor, spre exemplu, pentru că nivelul dobânzii ce va fi aplicat era mai mare la momentul când s-au plătit unele dintre aceste taxe. De asemenea, trebuie să menționăm și că, potrivit normelor, dacă solicitantul are datorii la bugetul de stat, va opera compensarea cu acele datorii. Or, în astfel de cazuri, suma de returnat va fi mai mică sau chiar zero, de la caz la caz, iar modul de calcul al dobânzilor se va raporta la suma de restituit, potrivit aceluiași document.
Comentarii articol (161)