Cei care au depuse deja cereri de restituire a fostelor taxe auto la organele competente nu mai trebuie să facă nimic pentru recuperarea banilor acum, doar să aștepte ca banii să le fie virați în cont. Chestiunea e prevăzută atât în OUG nr. 52/2017, cea care a oficializat dreptul la returnarea banilor, dar și în normele metodologice de aplicare a acestei ordonanțe, în vigoare de pe 29 decembrie 2017.
Practic, potrivit documentului, banii se vor returna astfel:
- pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule: în 120 de zile de la data intrării în vigoare a normelor;
- pentru timbrul de mediu: în maximum un an de la intrarea în vigoare a normelor.
Așadar, pentru restituirea timbrului de mediu, solicitanții cu cereri aprobate vor avea ceva mai mult de așteptat.
Apoi, pentru cei care au depuse deja cereri (în baza OUG nr. 9/2013) și care n-au primit decizii de restituire, normele stabilesc că sumele se vor returna de organele fiscale tot din oficiu, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, adică până la 28 aprilie 2018.
"Dobânzile datorate contribuabililor aferente sumelor prevăzute la pct. 7.1. şi 7.2. (adică cele detaliate mai sus - n.red.) se calculează şi se plătesc de către organele competente, pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxelor şi data restituirii acestora, ori conform celor dispuse prin hotărârile judecătoreşti definitive, după caz", scrie în normele în dezbatere.
Oricum ar fi, nu e necesar ca cei aflați în aceste situații să mai depună cereri încă o dată. Banii vor fi virați, conform termenelor de mai sus, în conturile bancare pe care le-au indicat contribuabilii în cererile lor. Totuși, exact ca în cazul celorlalți beneficiari ai restituirilor, dobânzile nu se vor vira în conturi odată cu sumele de restituit, ci mai târziu. Nivelul dobânzii, potrivit normelor, e de 0,02% pe zi.
"Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulţeşte cu numărul de zile aferent perioadei cuprinsă între data perceperii taxei/timbrului şi data restituirii efective, şi cu nivelul dobânzii prevăzut de art. 174 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, respectiv 0,02%/zi", scrie în norme despre modul de calcul al dobânzilor.
Comentarii articol (79)