Nimeni nu ştie de ce s-au scumpit alimentele. Principalele acuzate sunt supermarketurile
Crescătorii de păsări şi animale acuză marile lanţuri de magazine că au scumpit carnea şi ouăle. Fermierii spun că ei vând carnea şi cu 30 la sută mai ieftin decât anul trecut, dar că acest lucru nu se vede şi în galantare. Ei cer intervenţia autorităţilor, care au anunţat deja că scumpirile vor fi verificate de Consiliul Concurenţei.
Datele oficiale arată că alimentele s-au scumpit, anul acesta, cu 3,5 la sută. Cea mai mare creştere a fost la unt - aproape 12 la sută, apoi ouăle, cu 4 procente şi carnea de porc - peste 5 la sută.
Constantin Buzatu, crescător de găini din Timişoara: „Undeva la 70 de bani este prețul brut, prețul de fermă, am înțeles că în marketuri a ajuns la 1 leu. Deci acea diferență de încă 30 de bani la prețul cu care pleacă de la mine din fermă, mi se pare puțin nejustificat. Eu îl transport la magazin. El ia cofragul de la mine din mașina de transport și îl pune direct pe raft. Efort 0”.
Prețul cărnii de pasăre și porc a scăzut la poarta fermei cu până la 30% față de 2016, dar, cu toate acestea, în marile lanțuri de magazine alimentele s-au scumpit, astfel încât asociația cere autorităților să intervină.
Patronatele cer retragerea legii care îi obligă să negocieze cu angajații transferul contribuțiilor
Confederaţia patronală Concordia cere retragerea modificărilor aduse legii dialogului social, considerând că măsurile contravin principiilor predictibilităţii şi dialogului social.
Confederaţia patronală Concordia reuneşte cele mai puternice federaţii sectoriale din economia românească şi cuprinde şapte din primele zece companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri.
„Confederaţia patronală Concordia îşi manifestă surprinderea şi indignarea faţă de procesul legislativ total netransparent în adoptarea unei iniţiative legislative cu impact major asupra relaţiilor de muncă şi care, în acelaşi timp, ridică semne serioase de întrebare cu privire la constituţionalitatea acestuia”, arată un comunicat.
Reprezentanţii confederaţiei spun că actul normativ adoptat conţine prevederi asupra cărora nu a existat nicio consultare cu partenerii sociali, patronate şi sindicate deopotrivă.
„Aceste prevederi obligă în mod nerealist şi intempestiv toţi angajatorii din România să iniţieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul contribuţiilor sociale şi de sănătate de la angajator la angajat, în ciuda faptului că efectele transferului acestor contribuţii nu au fost clarificate”, se precizează în comunicat.
Nu avem drumuri, dar MT vrea să cheltuie bani pe covoare antifonice
Ministerul Transporturilor a găsit soluţia pentru reducerea zgomotului produs de trafic.
Pe şoselele cu circulaţie intensă, unde zgomotul depăşeşte anumiţi parametri, ar putea fi montate covoare antifonice şi panouri fonoabsorbante pentru a nu-i mai deranja pe locuitorii din apropiere. Asta prevede un proiect al Ministerului Transporturilor, iar costul este evaluat „super” - undeva la 25 de milioane de euro.
Banii vor veni din fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020. În Bucureşti există panouri fonoabsorbante doar la un capăt al pasajului Basarab.
Comentarii articol (0)