1. Inspecţia fiscală va avea în vedere examinarea tuturor stărilor de fapt şi raporturilor juridice care sunt relevante pentru impunere.
De știut! Inspectorii fiscali nu mai răsfoiesc dosarele pe care le puneţi la dispoziţie, nu mai „pigulesc” act cu act, ci acţionează potrivit unor obiective de cercetare şi investigare precise şi punctuale.
Aşadar, controlul se desfăşoară în baza unei tematici stabilite, iar obiectivele concrete şi punctuale care sunt supuse unor investigaţii la fel de bine determinate vi le vom prezenta în capitolele următoare.
2. Inspecţia fiscală va fi efectuată în aşa fel încât să afecteze cât mai puţin activitatea curentă a contribuabililor şi să utilizeze eficient timpul destinat inspecţiei fiscale.
Astfel, inspecţia fiscală se poate desfăşura la sediul contribuabilului/organului fiscal/alt sediu ales de comun acord, în timpul programului de lucru al contribuabilului.
Atenţie! Inspecţia fiscală se poate desfăşura şi în afara programului de lucru al contribuabilului, numai cu acordul scris al acestuia şi cu aprobarea conducătorului organului de inspecţie fiscală.
Puneţi la dispoziţie un spaţiu adecvat, precum şi o logistică necesară desfăşurării inspecţiei fiscale, stabiliţi de la început persoana de contact care va da/primi informaţiile în cazul în care adminsitratorul sau directorul economic/contabilulul şef lipseşte, prezentaţi exclusiv documentele solicitate şi evitaţi discuţiile colaterale.
3. Inspecţia fiscală se efectuează o singură dată pentru fiecare impozit, taxă, contribuţie şi alte sume datorate bugetului general consolidat şi pentru fiecare perioadă supusă impozitării.
Este bine să ştiţi acest lucru, pentru că orice inspecţie fiscală şi, în general, orice control fiscal, nu se mai poate desfăşura pe o perioadă deja verificată, pentru acelaşi impozit, aceaşi taxă, contribuţie sau alte sume datorate bugetului general consolidat.
Există o excepţie, în cazul „reverificării”, dar aceasta este posibilă doar ca urmare a apariţiei unor date suplimentare necunoscute organului de inspecţie fiscală la data efectuării inspecţiei fiscale, care influenţează rezultatele acesteia.
De reţinut! Această reverificare se poate face doar în baza unui act administrativ fiscal - în speţă, decizie emisă de conducătorul organului de inspecţie fiscală - dar poate fi contestată, întrucât, în majoritatea cazurilor, „datele suplimentare” invocate ca fiind necunoscute organului de inspecţie fiscală la data efectuării inspecţiei fiscale iniţiale sunt uşor „demontabile”, întrucât toate informaţiile obţinute la acea dată au fost corelate cu baza informatică a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
4. Activitatea de inspecţie fiscală se organizează şi se desfăşoară în baza unor programe anuale, trimestriale şi lunare aprobate în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui ANAF.
5. La începerea inspecţiei fiscale, inspectorul este obligat să prezinte contribuabilului legitimaţia de inspecţie şi ordinul de serviciu semnate de conducatorul organului de control fiscal. Începerea inspecţiei fiscale trebuie consemnată în registrul unic de control.
Atenţie! Inpectorii au obligaţia să consemneze data de la care începe inspecţia în Registrul Unic de Control al firmei, deoarece de la această dată se calculează durata inspecţiei fiscale.
6. La finalizarea inspecţiei fiscale, contribuabilul este obligat să dea o declaraţie scrisă pe propria răspundere, din care să rezulte că au fost puse la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate pentru inspecţia fiscală. În declaraţie se va menţiona faptul că au fost restituite toate documentele solicitate şi puse la dispoziţie de contribuabil.
Deşi aceste operaţiuni şi înscrisuri par formale, din punct de vedere procedural au însemnătatea lor şi pot fi folosite, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase, ca argumente probatorii în faza de contestaţie la autorităţile fiscale competente şi/sau în instanţa de judecată.
7. Contribuabilul are obligaţia să îndeplinească măsurile prevăzute în actul întocmit cu ocazia inspecţiei fiscale la termenul şi în condiţiile stabilite de organul de inspecţie fiscală.
Important de reținut! Obligaţia de mai sus nu înseamnă că aţi cedat şi suportaţi toate consecinţele fiscale ale unui act administrativ fiscal. Este important să ştiţi ce trebuie să faceţi în continuare, să vă exercitaţi căile de atac împotriva unui act administrativ fiscal, iar noi vă vom îndruma în acest sens, în capitolele următoare.
Nu uitaţi! Din punctul dumneavoastră de vedere, inspecţia fiscală nu trebuie să se sfârşeasă prin actul de control.
Manualul de protecție fiscală reprezintă o colecție de informații utile & sfaturi practice pentru afaceri sănătoase oferită de consultanții Nexia CRG.